De onverhoopte jaargang begon met een milde en zeer droge winter. Pas eind maart viel er wat regen, waardoor de groeicyclus op gang kwam. Na de eerste nachtvorst op 28 maart volgde een relatief koele april, met verschillende vorstperiodes tot wel -6°C – die gelukkig geen schade hebben aangericht. Vanaf half april warmde het geleidelijk op, de opmaat tot een warme en vooral zeer droge maand mei. De combinatie met de noordoostenwind deed vervolgens de grond flink uitdrogen. De bloei begon op 2 juni in de vroegste gebieden en verspreidde zich vanaf de 5e naar de meeste terroirs. Deze maand bracht heet, zwaar weer, afgewisseld met talrijke onweersbuien, die een zware ziektedruk veroorzaakten in de wijngaarden van Chablis (valse meeldauw). Dat is altijd al lastig, maar helemaal voor de biologische werkende wijnboer. Half juni kwamen de regenbuien, gelukkig hadden de teams daarvoor al aan de wijnstokken kunnen werken. Op 21 juni bracht een grote storm zelfs 40-45 mm regen in één uur.
Veraison ging begin augustus van start, mid-veraison werd bereikt rond 12 augustus, bijna een week eerder dan gebruikelijk. De regenperiodes hielden aan, met een hittengolf daartussenin. De laatste buien, pal na de hittegolf, stabiliseerden uiteindelijk de gezondheid van de oogst.
Het oogsten begon op 7 september. Het was zeer warm, waardoor alleen ’s ochtends werd geplukt. De oogst eindigde op 16 september, toen was het ook iets afgekoeld. De oogst was overvloedig, maar werd getemperd door de zeer strikte wijnbouwpraktijken van William Fèvre.

Een interessant wijnjaar

Wat heeft dat harde werken uiteindelijk opgeleverd? De wijnen zijn zeer fruitig, met tonen van gele perzik, citrus, gekonfijte citroen en peer. Ze zijn puur, vol en rijk. De terroirs zullen zich na een rijping van enkele maanden met grote frisheid en precisie openbaren, verwacht Didier Séguier. “Ik ben optimistisch. 2023 was al met al een interessant wijnjaar, met een fantastisch verouderingspotentieel!”

Download hieronder de uitgebreide proefnotities en scores van Neil Martin (Vinous) en Charles Curtis (Decanter).

Over Domaine William Fèvre

Domaine William Fèvre bevindt zich op de steile, rotsachtige hellingen langs de oevers van de Serein in Chablis. Hier maakt het wijnhuis sinds 1959 prachtige kwaliteitswijnen, afkomstig van prestigieuze wijngaarden. 16 hectare is geclassificeerd als Premier Cru en 15 hectare als Grand Cru. William Fèvre wordt beschouwd als een van de topwijnhuizen in de Chablis en staat bekend om enkele van de beste wijnen uit deze regio.

Een groot deel van het succes van het domein kan worden toegeschreven aan het werk in de wijngaarden. Waar 350 manuren per hectare in de wijngaarden de norm is in Chablis, is dat bij William Fèvre 500 tot 600 uur per hectare. De steile wijngaarden (Côte Bouguerots en stukjes Valmur, Vaudésir en Preuses) die handmatig worden geploegd met behulp van een lier vergen zelfs 1000 tot 1200 manuren. Vanaf 2023 is het domein biologisch gecertificeerd. Alle wijnen vergisten met natuurlijke gistcellen en rijpen in roestvrijstalen tanks of gebruikte eikenhouten vaten om frisheid te behouden. De wijnen van William Fèvre staan bekend om hun mineraliteit, finesse en elegante zuren.