Welke wijn bij welk gerecht? Voor sommigen een hele puzzel, voor anderen (lees: wij van Kwast) hun levenswerk. Een dagtaak die gepaard gaat met heel veel kennis, maar in nog veel grotere mate met passie en gevoel. Of zoals Alfons zegt: “Wijn is er om van te genieten, samen met goed eten. En wijn moet je delen, om samen mooie momenten te maken.” Wat is daarvoor een beter moment dan het kerstdiner?
Aperitief
Niets feestelijker dan het kerstdiner starten met een mousserende wijn. Voor Jan is dat de Blanc de Blancs champagne van Delamotte. “Een heerlijke wijn, die heel breed inzetbaar is. Luxe? Zeker! Het is kerst! Sommige mensen vinden dat je zo’n wijn alleen op feestmomenten schenkt. Maar ik heb 8 feestmomenten per dag! Dan is kerst wel het ultieme moment.” Ook Marc kiest voor champagne, de Laurent-Perrier Brut Millésimé 2015 om precies te zijn. Waarom champagne? Het is duidelijk dat hij dit eigenlijk geen vraag vindt. “Omdat het kan!” Toch schenkt Alfons een crémant d’Alsace in voor het aperitief. “Een uitstekend alternatief voor champagne”, verduidelijkt hij. “De Crémant d’Alsace van Gustave Lorentz verdient het om het podium te delen met champagne.” En René kiest voor een cava. “Ook met de Mistinguett Cava Brut Bio Organic Reserva kun je heel fijn je kerstdiner starten. Is ook een kwestie van budget hoor. Als dat het toelaat ga ik voor een rosé champagne.”
Voorgerecht
Wat schenken onze wijnexperts bij het voorgerecht? Alfons: “Hier hoef ik niet lang over na te denken. Ik schenk de Roero Arneis van Giovanni Almondo bij vitello tonnato. Afgelopen zomer was ik met vakantie in Piemonte en deze typisch Piemontese witte wijn doet mij met heimwee terugdenken aan die heerlijke warme dagen, helemaal in combinatie met het gerecht.” Jan kiest voor een wijn die heel breed inzetbaar is: L’Instant Égoïste van Domaine de Grangeneuve. “Ik moet er wel bij zeggen dat deze wijn zo lekker is dat je ‘m niet wil delen”, grapt hij. “Staat natuurlijk ook op het etiket.” Jan schenkt hem bij een voorgerecht met zalm. “Die wordt daar eleganter van.” Voor Marc is het een no-brainer: bij het kerstvoorgerecht schenk je altijd een witte Bourgogne. “Zo’n licht houtgelagerde Chardonnay vormt altijd een perfecte combinatie met visgerechten. Ach, dit is zelfs lekker bij een zak chips! En weet je: zelfs de kleine, onbekende en dus vaak onbeminde appellaties hebben al de kwaliteit van hun beroemde evenknieën. Wij drinken dit jaar de Louis Jadot Santenay Blanc ‘Clos de Malte’ bij een gerecht met coquilles.” René gaat (zoals wel vaker) voor Duits. Het wordt de Riesling Jungfer van Weingut Prinz. “Rieslings uit Duitsland vertegenwoordigen voor mij de ideale mix tussen de frisheid die je zoekt om je kerstdiner mee te starten en de rijkheid van de smaak die je gerecht zo mooi complementeren. Deze wijn drink ik bij schaal- en schelpdieren.”
Hoofdgerecht met vis
Alle spannende, ‘weer-eens-wat-anders-wijnen’ ten spijt, sommige klassieke kerstcombinaties blijven altijd terugkomen. Jan: “Een klassieke witte Bourgogne bij een hoofdgerecht met vis, daar kan niets tegenop. De Rully van Louis Jadot is superelegant!” Marc heeft zijn Bourgognekaart al gespeeld tijdens het voorgerecht, dus het wordt een andere volle, houtgerijpte wijn. Geen probleem: de Tres Viñas Reserva van Barón de Ley, een witte Rioja, doet precies wat-ie doen moet. En anders wordt het de Cabriz Encruzado Reserva. “Die is gemaakt van encruzado, het Portugese antwoord op chardonnay. Beide wijnen zijn vol en aromatisch en hebben voldoende kracht en structuur om overeind te blijven, ook bij gerechten met zalm of romige kreeftbereidingen”, zegt Marc. René gaat – net als eerder Alfons – voor zijn keuze terug naar Italië. Naar De Marken, om precies te zijn. Daar bezocht hij afgelopen zomer Vignamato, waar hij jaargangen Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva Ambrosia tot 2015 proefde. “Dan ontdek je welke smaakontwikkeling deze Verdicchio doormaakt. Indrukwekkend! Deze moet met Kerst bij mij op tafel staan!”
Hoofdgerecht met vlees
Wildgerechten doen het altijd goed aan de kerstdis. Dat kan Alfons alleen maar beamen; hij verheugt zich al op een mooie hertenbout, met een saus vol specerijen als kaneel, jeneverbes en laurier. “Hier past een warme wijn bij – niet te verwarren met glühwein”, zegt hij lachend. “De Roquette & Cazes uit het Portugese Douro zit ook vol specerijen, een mooie combi.” Ook Marc denkt meteen aan een gerecht met hert, maar schenkt daarbij de Grangeneuve Vieilles Vignes. “Een klassieke Rhôneblend met grenache en syrah, van het wijnhuis waar we de langste relatie mee hebben. Deze mag echt niet ontbreken bij het kerstdiner! Hij is trouwens ook geweldig bij stoofschotels.” Jan: “Hert is nu in de mode, ik kom het overal tegen. Het past ook goed bij mijn favoriete wijn van dit moment: de Nerello Mascalese van Feudo Montoni. Die is ook weer verrassend breed inzetbaar. Ik ga hem schenken bij kwartel met gnocchi en paddenstoeltjes.” René’s keuze is de Barbera van Luigi Einaudi. “Einaudi maakt ook hele goede Barolo’s, maar ik vind het nog knapper hoe goed hun ‘basis’ Barbera is. Enerzijds is daar het plezier van het fruit, maar de wijn heeft ook genoeg body en structuur om allerlei gerechten te kunnen dragen. Zoals hert. Geen hert? Dan eet ik er kalfshaas of kalfszwezerik bij!” En dan heeft deze wijn nog iets waar René voor valt: “Je kunt ook voor en na het gerecht enorm van deze wijn genieten!”
Dessert
Aan alles komt een eind en dat geldt ook voor ons kerstdiner. Maar eerst nog het dessert. Alfons kiest bij het dessert voor de De Moya Gloria Dulce Monastrell: zoet, maar fris met gekonfijt zwart fruit. “Een wijn die liefhebbers van kaas én chocola zal bekoren.” Jan gaat een heel andere kant op en laat zijn oog vallen op de Riesling Auslese van Heinz Eifel. “Daar heb ik twee redenen voor. Ten eerste de wijn zelf; die is mooi zoet, met ook mooie zuren. Ten tweede: met deze wijn met z’n lichte 8% alcohol bij het dessert krijg je na het kerstdiner niet zo’n klap.” Hij schenkt hem bij crème brûlée, Îles flottantes of crème caramel. Ook René noemt direct de Riesling Auslese van Heinz Eifel als favoriet bij het dessert. “Dit is lekker opwekkend bij een fruitgedreven dessert.” Bij een chocoladessert staat de Taylor’s First Estate Reserve Port bij hem op tafel. Marc tenslotte kiest ook bij het dessert weer voor een ultraklassieke wijn: de Château Violet Sauternes. “Heerlijk bij fruitdesserts, maar je kunt ‘m ook heel goed doorschenken bij de kaasplank. Zeker de blauwschimmelkazen zijn gek op Sauternes!”
En dan zijn we er nog niet. Jan: “Kerst is traditiegetrouw dé tijd voor vintage port. Ik ga voor de Taylor’s Vintage 1997 en die drink ik ná het diner!”