De critici van The World of Fine Wine zijn ronduit lyrisch over jaargang 2019 en dat moet je beslist letterlijk nemen; hun reviews klinken als gedichten. Ze nemen je mee in hun belevenissen terwijl ze de wijnen proeven en deinzen daarbij niet terug voor superlatieven. 2019 is, wat Andrew Jefford betreft, ‘certainly the best Brunello di Montalcino vintage range I have ever tasted for The World of Fine Wine: exciting, dense, articulate wines of striking consistency.’
Oogstrapport Pieve Santa Restituta 2019
Een magistrale wijn begint natuurlijk in de wijngaard. De familie Gaja, eigenaar van het Toscaanse wijnhuis, brengt ons het jaar 2019 in herinnering. Het begon allemaal met weinig regen. Zowel de winter als het voorjaar was tamelijk droog. Ter compensatie voorkwamen de lage temperaturen het ontstaan van ziekten. Het ontluiken van de vruchten ging tergend langzaam, de druiventrossen bleven klein van formaat. De regenval die in de zomer werd geregistreerd, was in lijn met de seizoensgemiddelden (tussen 700 en 900 mm). De meeste regen viel in de maanden mei, juli, augustus en september. In mei regende het zelfs hevig, maar dankzij de lage temperaturen konden de sporen en schimmels zich niet voortplanten. Daar waren de Gaja’s maar wat blij mee, want nu kon ze bezuinigen op behandelingen tegen echte meeldauw en valse meeldauw.
‘This is a truly gorgeous wine’
Zomermaanden
De koudere maanden werden onmiddellijk gevolgd door hoge temperaturen. Vooral juni kenmerkte zich door hoge temperaturen. Maar omdat het zoveel had geregend in mei, werd het evenwicht in de bodem behouden. De ontwikkeling van de wijnstokken en druiventrossen versnelde in juni, maar vertraagde weer in juli als gevolg van de zomerse hitte. Gelukkig viel er eind juli weer zware regenval; tot 250 mm regen in totaal tussen juli en augustus. Alleen al eind juli viel er op sommige plaatsen tussen de 40 en 85 mm regen. Dit speelde en belangrijke rol in het voorkomen van thermische schokken. De regen in augustus daarentegen hielp de druiventrossen om volledig rijp te worden. Het waren hete maanden, maar dankzij de overvloedige watervoorraad en lichte Tramontane- en Mistral-winden werd er geen schade aangericht, en zelfs schimmelvorming vermeden. In september fluctueerde de temperatuur van 15°C ’s nachts tot 28°C overdag. De druiven bereikten ook hun volledige rijpheid dankzij de laatste regenval van ongeveer 70 mm, die rond het midden van de maand viel.
Oogst
De oogst begon op 22 september en eindigde op 6 oktober. De druiven bleken kerngezond en volledig rijp, wat tot uiting komt in de intense kleuren van de most. De afzonderlijke druiven waren sappig en de trossen van gemiddelde grootte, met een evenwichtige verhouding tussen schil en vruchtvlees. De gisting verliep langzaam maar gestaag, met een alcoholgehalte tussen 14% en 14,5%. Om de maceratie te verlengen, hebben de Gaja’s vooral de hele druif gebruikt.
‘This is a great one for the cellar’
Lovende kritieken
Naast de dichters van The World of Fine Wine zijn ook Parker, Suckling en Vinous lovend over dit Brunellojaar. Wat hebben ze te melden over de Pieve Santa Restituta Rennina 2019 en de Pieve Santa Restituta Sugarille 2019?