De critici van The World of Fine Wine zijn ronduit lyrisch over jaargang 2019 en dat moet je beslist letterlijk nemen; hun reviews klinken als gedichten. Ze nemen je mee in hun belevenissen terwijl ze de wijnen proeven en deinzen daarbij niet terug voor superlatieven. 2019 is, wat Andrew Jefford betreft, ‘certainly the best Brunello di Montalcino vintage range I have ever tasted for The World of Fine Wine: exciting, dense, articulate wines of striking consistency.’

Oogstrapport Pieve Santa Restituta 2019

Een magistrale wijn begint natuurlijk in de wijngaard. De familie Gaja, eigenaar van het Toscaanse wijnhuis, brengt ons het jaar 2019 in herinnering. Het begon allemaal met weinig regen. Zowel de winter als het voorjaar was tamelijk droog. Ter compensatie voorkwamen de lage temperaturen het ontstaan van ziekten. Het ontluiken van de vruchten ging tergend langzaam, de druiventrossen bleven klein van formaat. De regenval die in de zomer werd geregistreerd, was in lijn met de seizoensgemiddelden (tussen 700 en 900 mm). De meeste regen viel in de maanden mei, juli, augustus en september. In mei regende het zelfs hevig, maar dankzij de lage temperaturen konden de sporen en schimmels zich niet voortplanten. Daar waren de Gaja’s maar wat blij mee, want nu kon ze bezuinigen op behandelingen tegen echte meeldauw en valse meeldauw.

‘This is a truly gorgeous wine’

Zomermaanden

De koudere maanden werden onmiddellijk gevolgd door hoge temperaturen. Vooral juni kenmerkte zich door hoge temperaturen. Maar omdat het zoveel had geregend in mei, werd het evenwicht in de bodem behouden. De ontwikkeling van de wijnstokken en druiventrossen versnelde in juni, maar vertraagde weer in juli als gevolg van de zomerse hitte. Gelukkig viel er eind juli weer zware regenval; tot 250 mm regen in totaal tussen juli en augustus. Alleen al eind juli viel er op sommige plaatsen tussen de 40 en 85 mm regen. Dit speelde en belangrijke rol in het voorkomen van thermische schokken. De regen in augustus daarentegen hielp de druiventrossen om volledig rijp te worden. Het waren hete maanden, maar dankzij de overvloedige watervoorraad en lichte Tramontane- en Mistral-winden werd er geen schade aangericht, en zelfs schimmelvorming vermeden. In september fluctueerde de temperatuur van 15°C ’s nachts tot 28°C overdag. De druiven bereikten ook hun volledige rijpheid dankzij de laatste regenval van ongeveer 70 mm, die rond het midden van de maand viel.

Oogst

De oogst begon op 22 september en eindigde op 6 oktober. De druiven bleken kerngezond en volledig rijp, wat tot uiting komt in de intense kleuren van de most. De afzonderlijke druiven waren sappig en de trossen van gemiddelde grootte, met een evenwichtige verhouding tussen schil en vruchtvlees. De gisting verliep langzaam maar gestaag, met een alcoholgehalte tussen 14% en 14,5%. Om de maceratie te verlengen, hebben de Gaja’s vooral de hele druif gebruikt.

‘This is a great one for the cellar’

Lovende kritieken

Naast de dichters van The World of Fine Wine zijn ook Parker, Suckling en Vinous lovend over dit Brunellojaar. Wat hebben ze te melden over de Pieve Santa Restituta Rennina 2019 en de Pieve Santa Restituta Sugarille 2019?

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino

‘A touch closed on the nose, but showing red cherries, crushed stones, dried roses, rosemary, and thyme. Balanced, medium to full body, clean, with super-fine tannins and a long, salty finish. Needs a few years but is showing a lot of promise.’ Bruno Besa (The World of Fine Wine) ‘This wine shows a gorgeous array of red and black fruit, with red and black cherry, black plum licorice, cinnamon, and tomato leaf. There is plenty to like here, with ripe fruit, subtle oak notes, and the structural hallmarks necessary to ensure a long life. In the context of Brunello, this is another solid performer.’ Michael Palij (The World of Fine Wine)

94

Bruno Besa

93

Michael Palij MW

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina

‘Impeccably balanced with that proverbial Gaja Madias Touch that always denotes an extra level of creaminess or fruit concentration that fits lock and key with the wine’s acidity and velvety tannic structure, this is a truly gorgeous wine. The Pieve Santa Restituta 2019 Brunello di Montalcino Rennina represents a blend of fruit from sites of various soil compositions and exposures. In this classic vintage, you can count on a wine that is firmly structured and important in terms of mouthfeel, but it also yields to delicate and softer nuances of wild rose, toasted cumin seed, campfire ash and grilled rosemary. The wine sticks to the palate and offers long-lasting black fruit flavors.’ Monica Larner (The Wine Advocate)

97

Robert Parker

95

James Suckling

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille

‘The Pieve Santa Restituta 2019 Brunello di Montalcino Sugarille reveals a finely chiseled quality, with direct and lifted fruit, that gives this wine an angular or delineated personality. This impression is reinforced by delicate mineral notes of crushed stone that fold into dark fruit, sweet plum, black cherry and earthy iris root. The wine is elegant, but it also shows lots of umami or textural deliciousness thanks to the natural ripeness and concentration of the fruit. Give this wine more time in bottle.’ Monica Larner (The Wine Advocate)

97

Robert Parker

97

James Suckling