Brunello di Montalcino oogstjaar 2018
2018 was in Montalcino een relatief koel wijnjaar, zeker in vergelijking tot voorgaande jaren. Na het droge 2017 waren de winterse regen- en sneeuwbuien meer dan welkom. Het voorjaar was koel en nat en de zomer was vrij heet, al bleef de nattigheid gedurende het groeiseizoen aan en vernietigden zomerse hagelstormen in Col d’Orcia en Argiano 20-25 procent van de druiven.
In september werden er grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht gemeten wat erg gunstig was voor de rijping van de sangiovese. Er waren echter twee regenperiodes – één aan het begin, de andere in de tweede helft van de maand – die ervoor zorgden dat de timing van de oogst in 2018 cruciaal was. De oogstdata liepen hierdoor sterk uiteen waarbij de eerste wijnmakers half september startten en de laatsten pas in oktober. De uitdaging was een evenwicht vinden tussen fenolische en suikerrijpheid, waarbij rotting moest worden voorkomen.
Samenvattend kunnen we stellen dat 2018 een uitdagend jaar was voor de wijnbouwers in Montalcino. Een jaar dat veel aandacht vergde in de wijngaard waardoor het een ‘winemakers vintage’ genoemd kan worden. Het algemene resultaat zijn elegante, frisse en fruitige Brunello’s. 2018 is een wijnjaar dat moet worden bejubeld – en niet veroordeeld – om zijn frisheid, vooral omdat er nog genoeg rijpe, hete wijnjaren in aantocht zijn.
Pieve Santa Restituta 2018
Dankzij de juiste wijnbouwtechnieken was de familie Gaja op Pieve Santa Restituta in staat om de sangiovese-druiven goed te laten rijpen waarbij kwaliteit boven kwantiteit ging. 2018 belooft dan ook een goed jaar te worden. Gaia Gaja: “We zijn erg onder de indruk van de frisheid en de finesse van oogstjaar 2018. Dit zijn wijnen met fris fruit, een gemiddelde body en uitstekende zuren.”
Proactief tegen klimaatverandering
De familie Gaja heeft de afgelopen tijd proactief stappen ondernomen om problemen op het gebied van klimaatverandering tegen te gaan. Zo hebben ze o.a. de volgende keuzes gemaakt:
- Het snoeien van de wijnstokken wordt pas later in het jaar gedaan om het ontwaken van de planten te vertragen en de schade door voorjaarsvorst zoveel mogelijk tegen te gaan;
- Door het organische materiaal in de bodem te verhogen, hebben ze een betere waterhuishouding gecreëerd;
- Bij het aanplanten van nieuwe wijngaarden staan de wijnstokken niet meer van oost naar west maar van noord naar zuid zodat ze beter beschermd zijn tegen de zon;
- De familie besteedt meer aandacht aan canopy management om de druiven goed te beschermen;
- Gaja werkt samen met verschillende adviseurs zoals entomologen, botanici en professoren om de wijngaarden zo natuurlijk en duurzaam mogelijk in te richten.
Daarnaast heeft de familie Gaja in 2020 een perceel van vijf hectare aangekocht nabij het dorp Montalcino op 630 meter boven zeeniveau: een van de hoogstgelegen wijngaarden van de appellatie. Twintig jaar geleden was het ondenkbaar om sangiovese op deze hoogte aan te planten omdat de druif nooit goed zou rijpen. Tegenwoordig, vanwege het warmere klimaat, is het hebben van wijngaarden op grotere hoogte een voordeel en helpt het de familie Gaja om meer frisheid in de wijnen te krijgen.