Zeker, ook internationale rassen als sauvignon blanc en syrah hebben een plekje in Portugal veroverd. Soms krijgen ze de kans een blend van inheemse rassen te verrijken. Maar het zijn toch echt overwegend eigen druiven die de wijnen van Portugal kleur en smaak geven. Meer dan 250 soorten om precies te zijn.

Portugese tradities

Hoe kan het toch dat de Portugese druiven nog zo alom tegenwoordig zijn? Dat heeft alles te maken met de traditionele methoden en gebruiken waar Portugese wijnmakers zich lang aan hebben weten vast te houden. Daar plukken we nu dus letterlijk en figuurlijk de vruchten van.

Kleine kanttekening: de vreemde druiven lijken soms een beetje af te schrikken. Hierdoor blijft Portugal een relatief onbekend wijnland. Waarom Encruzado drinken als je ook een Chardonnay kunt kopen? Tijd om voorgoed het tij te keren! Welke onbekende druiven ga jij straks beminnen?

Vinho branco

Casa de Vila Verde Galodoro Alvarinho
Cabriz Branco
Casa de Santar Branco Reserva
Quinta da Espiga Branco

Alvarinho

Niemand kan om deze druif heen! Het is een van de topdruiven in Portugal en hij groeit in het frissere en vochtigere noorden van het land, waar de vinho verde wordt gemaakt. De druif heeft intense aroma’s en het smaakprofiel is fris, fruitig, bloemig en mineralig. Proef Casa de Vila Verde Galodoro Alvarinho maar! Jaargang 2023 is een ‘ferm type Vinho Verde, vrij vlezig, prettig fris en zeker niet zuur, met schakeringen van zowel witte als gele vruchten, aangevuld door subtiel wat specerijen en kruiden’, aldus Hubrecht Duijker in zijn maandmagazine van juli 2024. Het is volgens hem dan ook een ‘voortreffelijke viswijn’.

Encruzado

Dit is zo’n druif die je nergens anders vindt dan in Dão. Het is een moeilijk geval, om te laten groeien dan, maar gaat alles goed dan heb je wel wat: delicate aroma’s van paprika, rozen en viooltjes, mineraliteit en citrusfruit. De druif geeft een licht ‘vetje’, zoals chardonnay dat ook kan doen. De wijn laat zich dus ook goed in hout verpakken, en kan dan aan een witte Bourgogne doen denken. Encruzado wordt vaak geblend met andere lokale soorten, zo bewijzen ook Cabriz Branco en Casa de Santar Branco Reserva.

Fernão pires

De meest aangeplante witte druif van Portugal is lekker productief en wordt ook in de regio Lisboa steeds meer gewaardeerd. Ja, het is fijn dat deze druif het de wijnmaker niet al te moeilijk maakt, maar de uitgesproken aroma’s van sinaasappel, lindenbloesem en laurier tellen ook mee. De druif heeft weinig aciditeit, maar vergisting in rvs doet de rest en zo worden heerlijk sappige en frisse wijnen geboren. Quinta da Espiga Branco is daarvan beslist het bewijs.

Vinho tinto

Roquette & Cazes
Casa de Santar Tinto Reserva
Cabriz Tinto
Casa Santos Lima Alenquer Quinta das Setencostas Tinto

Touriga nacional

Misschien wel dé topdruif van heel Portugal. Hij is het belangrijkste ingrediënt voor goede rode portwijnen en een verplicht aandeel in de rode wijnen van de regio Dão. De dikschillige druif geeft zijn kruidigheid en krachtige tannines aan de wijn. Wijnen van deze druif zijn geconcentreerd en vol van donkergekleurd fruit. In zijn eentje is de druif soms wat teveel van het goede en hij wordt dus vaak geblend. Zo ook bij de Roquette & Cazes en Casa de Santar Tinto Reserva.

Alfrocheiro

Weer een druif wiens wieg in Dão staat. En ook weer een productieve en een nuttige bovendien, want deze druif wordt veel geblend met touriga nacional en aragonez om z’n tonen van citrus. Ook de aroma’s van zwarte bessen en aardbeien zijn fijn, evenals de zachte tannines. Cabriz Tinto bewijst het.

Castelão

Deze druif is een nakomeling van alfrocheiro en een van de meest aangeplante rode druivensoorten in Portugal. Dat komt omdat hij zich op veel verschillende plekken thuis voelt. En ook in de wijn is hij nogal veelzijdig, want niet alleen rode maar ook rosé- en versterkte wijnen kunnen een beetje castelão bevatten. Quinta das Setencostas Tinto komt uit Alenquer, en daar ontwikkelt de druif zich tot donker en aromatisch sap met veel structuur en smaken van bosfruit.

Alicante bouschet

Hé, dit klinkt niet erg Portugees! Toch beschouwen de Portugezen deze druif als typisch Portugees. Helemaal in Alentejo. De druif is een kruising tussen grenache en petit bouschet en de naam van de veredelaar is Henri Bouschet. Het bijzondere aan deze cultivar is het rode vruchtvlees van de druif. Verder heeft de druif intense aroma’s, een stevige structuur en een rijk smaakprofiel. Je vindt ‘m in een blend, zoals in de Quinta da Espiga Tinto, maar hij doet het ook in zijn eentje geweldig, blijkt wel uit de Monte da Caçada Alicante Bouschet

Quinta da Espiga Tinto
Casa Santos Lima Monte da Caçada Alicante Bouschet