Tijdens de Najaarsproeverij waren er ongeveer 400 klanten aanwezig die de wijnen kwamen proeven. Het assortiment was ruim uitgestald met meer dan 170 open wijnen, waarvan 10 leveranciers zelf aanwezig waren om het verhaal achter de wijnen te vertellen. Taylor’s vierde zijn 325ste jarig bestaan en liet speciaal voor deze gelegenheid de mooiste vintages proeven aan de gasten. Taylor’s filosofie: ieder moment is een geschikt moment om met plezier een glas port te drinken!
‘Het is telkens keer weer een verassing welke nieuwe wijnen in het assortiment van Kwast zijn opgenomen. We zijn al jaren vaste afnemer en de wijnen blijven spannend. Dat verstevigt onze relatie en betekent ook voor mijn klanten een grote verscheidenheid aan kwaliteitswijnen,’ aldus Simon Vonk van slijterij Vonk te Zaandam.
Vooral de wijnen van Casa de Moya vielen bij Simon in de smaak. Casa de Moya is een nieuw wijnhuis gelegen in het verre zuiden van Spanje in de streek Valencia. In 2012 is Yves Laurijssens uit België hier begonnen zijn wijn te maken van oude stokken in hoger gelegen wijngaarden. ‘Mijn doel is om mooie rode wijnen te maken, betaalbare luxe en anders dan de mainstream. Proef deze frisse rode wijn van monastrell die normaal gesproken stevige tannines heeft. Serveer hem licht koud en je hebt een hele andere beleving.’
Laurent-Perrier kon op de proeverij natuurlijk niet ontbreken met de introductie van de nieuwe champagne La Cuvée Brut. Deze champagne blinkt uit door een verfijnde frisheid met een groter percentage chardonnay als ruggengraat. Mario Ridder van restaurant Joelia ontving als eerste ambassadeur in Nederland een oorkonde van Laurent-Perrier. Om zijn ambassadeurschap kracht bij te zetten heeft Mario deze maand een speciaal champagnemenu op de kaart staan.
De wijnen van Gaja uit Piemonte in Italië spraken weer voor zichzelf. Volgens Sara Cabrele is het juist de kunst om aan de proever de keuze te laten of de wijn lekker is of niet. ‘Gaja’s doel is om kwaliteitswijnen te maken op het hoogste niveau. De mensen kunnen zelf beoordelen. In de wijngaard werken we zonder pesticiden en doen aan sustainable growth om deze historische plek waar sinds 1859 wijn gemaakt wordt in stand te houden. Angelo geeft nu het roer over aan zijn dochter en laat haar vrij om eigen keuzes te maken.’