Het jaar 2022 begon met een vroege lente waarin er al vroeg vruchtzetting plaatsvond. Daarna volgde een droge en warme zomer waardoor de druivenstokken diep in de bodem op zoek moesten naar voeding. Het warme en zonnige weer leverde druiven op die niet alleen fenolisch optimaal rijp zijn maar ook aromatisch zeer rijp.
“2022 was een bijzonder jaar”, aldus Agnes Genet. “De oogst resulteerde in druiven die zo goudkleurig zijn als je je maar kunt wensen. De druiven hebben een goed suikergehalte, wat ons hoop geeft op een goede kwaliteit na de vinificatie die in februari, aan het einde van de gisting, wordt voortgezet.”
Uiteraard is ook de zuurtegraad van groot belang in de Champagnestreek. Een hoge zuurgraad is essentieel voor de frisheid van champagne. Agnes: “Gelukkig was er dit jaar geen reden tot bezorgdheid. De zuurgraad is gedaald tijdens de rijping, maar was bij de oogst op een goed niveau waardoor de uiteindelijke champagne mooi in balans zal zijn.”
Hieronder een kleine sfeerimpressie van de oogst van 2022.
Meer over Michel Genet
Bekijk de wijnen van champagnehuis Michel Genet hieronder of ga direct naar de bestelsite.