Het is druk bij Lalou op de dinsdagochtend in april in het beeldschone Delft. Vinden wij heel logisch, want een masterclass van Thibault Gagey, waarbij je 11 wijnen verspreid over 5 flights proeft van Maison Louis Jadot en Château des Jacques, daar moet je als wijnprofessional bij zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de aansluitende lunch gehad, bereid door sterrenchef Mario Ridder en zijn team, waarbij nog meer wijnen van het beroemde Bourgognehuis en het château uit de Beaujolais dat daar onderdeel van uitmaakt worden geschonken. Wie wil weten waar deze wijnproducent voor staat moet hier in Delft wezen.
Even kennismaken
Thibault opent zijn masterclass met een introductie van Maison Louis Jadot, dat in 1859 werd opgericht als handelshuis. In de jaren 60 kwam de opa van Thibault, André Gagey, aan het hoofd te staan, halverwege de jaren 80 kwam diens zoon Pierre-Henri erbij en sinds 2023 staat Thibault aan het roer. Op dit moment bestiert Maison Louis Jadot 266 hectare aan wijngaarden, 57 daarvan is bestemd voor de wijnen van Domaine Louis Jadot, 15 hectare valt onder Héritiers Louis Jadot – dit zijn de wijngaarden die nog altijd van de van de familie Jadot zijn – en 42 hectare is in bezit van de familie Gagey. De overige hectaren bevinden zich in Beaujolais (Château des Jacques), Chablis (Domaine Ferret) en Oregon (VS, Résonance). De wijngaarden van Louis Jadot in de Bourgogne bevinden zich in verschillende appellations en een deel heeft een grand cru of premier cru-status.
Oogstjaar 2022
De wijnen die we straks gaan proeven komen uit 2022. Wat was dat eigenlijk voor jaar in Bourgogne? Januari was kouder dan gemiddeld, gevolgd door een warme februari en vorst in april. Dat laatste is niets nieuws in deze wijnstreek, de winters worden juist steeds minder koud. Een natte maand juni werd gevolgd door een droge, hete zomer. De temperaturen en het aantal zonuren in het voorjaar en tijdens de zomer lagen boven het langjarig gemiddelde. Tussen januari en september 2022 was er een toename van 23% met 372 zonuren en van april tot september 2022 een temperatuurstijging van gemiddeld 1,4 graden. Tja, die temperatuurstijgingen. Thibault legt uit dat er steeds vroeger wordt geoogst als gevolg van de gestegen temperaturen. Gaan we dat straks proeven?



Diversiteit
De eerste twee flights bestaan uit vijf witte Bourgognes, uit de Mâconnais, Côte Chalonnaise en Côte de Beaune. We worden meteen overvallen door de heerlijke zuiverheid van deze wijnen! Bourgogne zou Bourgogne niet zijn als alle vierkante millimeters van iedere wijngaard vakkundig in kaart zijn gebracht. Thibault weet haarfijn aan te wijzen waar iedere wijngaard zich bevindt en wat de specifieke kenmerken van deze wijngaarden zijn. Mooi om deze wijnen horizontaal te proeven en je zo echt te kunnen laten doordringen van de diversiteit van Maison Louis Jadot.
Dan volgen twee wijnen van Château des Jacques, het domein in de Beaujolais dat Jadot in 1996 aan het portfolio toevoegde. Beide wijnen komen uit Moulin-à-Vent, de tweede van de piepkleine Clos des Thorins. Het is meteen duidelijk waarom de crus van de Beaujolais zulke hoge ogen gooien tegenwoordig. En waar ze vroeger in prijs niet onderdeden voor de wijnen uit de Côte d’Or, zijn ze nu juist uitermate vriendelijk geprijsd. Meer over Beaujolais 2022 vind je hier.
Elegant, rijk en complex
Als laatste worden de rode Bourgognes ingeschonken, waaronder twee uit de Côte de Nuits. De laatste flight bestaat uit twee premier cru-wijnen, namelijk ‘Clos des Couchereaux’ – de wijngaard is zo’n 100 jaar geleden gekocht door de Jadots – en ‘Les Boudots’, destijds gekocht door de opa van Thibault. De wijnen zijn precies wat je mag verwachten: elegant, rijk en complex. Natuurlijk hebben ze, net als de andere wijnen die we proeven, hun volledige potentieel nog niet bereikt. Maar de balans is heel goed en sommige wijnen zijn al prima toegankelijk. Dat belooft nogal wat!
En dan volgt een heerlijke lunch, met nog eens 5 wijnen van Louis Jadot en Château des Jacques, waaronder een Corton-Charlemagne Grand Cru uit 2001 en een Clos Vougeot Grand Cru uit 1989. We zeiden het al: een beetje wijnprofessional moet hier zijn!


