Jaap en Martijn proeven jaarlijks in de Bourgogne zélf de nieuwe jaargang Louis Jadot. Wat vinden zij van 2023? Daarover later meer, want we laten eerst wijnmaker Frédéric Barnier vertellen over het verloop van dit warme en extreem droge jaar.

Winter

Het jaar startte met een bijzonder milde winter, in januari was het weer zelfs lenteachtig te noemen. Het was ook een zeer droge winter. In februari viel er 80% minder neerslag ten opzichte van de norm van de afgelopen 30 jaar in dezelfde maand! De afwezigheid van water vertraagde het begin van de groeicyclus. In april werd het koeler en was er zelfs sprake van vorst. Omdat er nog nauwelijks sprake was van knopvorming vormde dat geen probleem. In de tweede helft van deze maand begonnen de temperaturen te stijgen, waardoor de wijnstokken vol kracht begonnen te groeien.

Zomer

Daarna kon de wijnmaker zich een voorstelling gaan maken van het potentieel van dit wijnjaar. De trossen waren gezond, talrijk en goed gestructureerd. Echte meeldauw en wat hagelbuien in juni en juli hadden gelukkig weinig impact, de onweersbuien hielpen juist om het waterpeil op te krikken. De sterke groei van de bessen begin augustus stagneerde als gevolg van tien dagen intense hitte in de tweede helft van die maand. Door de terugkeer van mildere temperaturen en enkele buien kon de rijping doorgaan, en pas begin september waren de druiven klaar voor de oogst.

Oogst

Op 4 september ging de oogst dan eindelijk van start aan de Côte de Beaune. En toen: een hittegolf. Om de zuurgraad van de most te behouden was het zaak snel de witte druiven binnen te halen. De rode druiven konden wat langer aan de wijnstok blijven hangen en konden juist aan concentratie en dichtheid winnen. Overigens hadden niet alleen de druiven het zwaar tijdens die hete septemberweken; de broeierige omstandigheden bij de oogst waren buitengewoon zwaar voor de plukploegen. Na slechts twee weken waren alle druiven geplukt.

Wil je Frédéric Barnier zelf horen vertellen over jaargang 2023? Kijk en luister dan naar zijn verslag op YouTube.

Witte wijnen

Het resultaat van al dat werk? Voor de witte wijnen geldt dat het rijpheidsniveau van de druiven goed is, maar de wijnen zullen al jong heerlijk drinkbaar zijn. De zuurgraad is vergelijkbaar met die van jaargang 2022. De zuurbalans is zeer goed, mede dankzij de rigoureuze controle van de malolactische vergisting. De aroma’s zijn zeer zuiver en de wijnen hebben een duidelijk terroirkarakter.

De favoriete witte wijnen van Jaap en Martijn zijn:

Beaune 1er Cru Grèves Le Clos Blanc

Een rijke, volle stijl met veel structuur. Deze wijn heeft heel veel kracht in zich, maar is ook heel levendig. Een heel complete wijn.

Pernand-Vergelesses ‘Clos de la Croix de Pierre’

Deze wijn komt van een wijngaard die zich juist in warme jaren heel goed geeft. Dat heeft geresulteerd in een heel compleet smaakpalet met veel spanning en een enorme lengte.

Rode wijnen

Bij de rode druiven van wijngaarden met een hogere opbrengst is in enkele gevallen gekozen voor de saignée-methode. De tannines zijn rijp en dicht en de aroma’s variëren van rode bessen tot donker fruit en kruidigheid. Het fruit komt heel mooi naar voren, tegelijkertijd blijft er steeds een mooie frisheid behouden. Dit jaargang heeft een fantastisch bewaarpotentieel.

Bij Jaap en Martijn zijn de volgende twee rode wijnen favoriet:

Beaune 1e Cru Clos des Ursules, Monopole

Een wijn met een hele mooie, pure neus. Het fruit springt uit het glas. De wijn is gul en zacht. Echt een topwijn met een mooie balans en lange afdronk.

Fixin 1er Cru Clos du Chapitre

Deze wijngaard is de nieuwste aanwinst van Domaine Louis Jadot. De wijn heeft mooi fruit en veel elegantie en een aangename en mooie afdronk.