Van 24 t/m 27 maart jl. vonden de Kwast Open Proefdagen plaats. In totaal zo’n 400 belangstellenden reisden vanuit verschillende delen van het land af naar het bedrijf in Nieuw Vennep om een groot deel van het assortiment te kunnen proeven. Martijn Kwast vertelt: “We hebben deze editie gekozen voor een proeverij van vier dagen zodat onze klanten meer keuzemogelijkheden van data hadden. We hadden bijvoorbeeld nu ook de mogelijkheid tot proeven in de avond. Daarnaast was de insteek dat we met ons team op deze manier meer persoonlijke aandacht aan onze gasten konden schenken. We kunnen achteraf stellen dat deze opzet goed geslaagd is. ”
De maandag was zoals verwacht de drukste dag, maar ook de andere dagen werden goed bezocht. Door de spreiding van mensen was er sprake van gezellige drukte, maar vooral ook rust en ruimte aan de proeftafels. Verder werden zoals gebruikelijk heerlijke hapjes geserveerd. Kortom, het ontbrak het opgekomen publiek aan weinig. Op de proeftafels stonden zo’n 150 wijnen, waaronder ruim 25 wijnen die nieuw in het assortiment zijn. De marketingafdeling deed een kleine steekproef en vroeg gasten welke van deze wijnen bij hen goed in de smaak vielen. In het algemeen werden de wijnen zeer goed ontvangen, maar daarbij werden sommige wijnen wel vaker genoemd dan anderen. Bij de witte wijnen waren er bijvoorbeeld veel enthousiaste geluiden over Italiaanse nieuwkomers als de falanghina van Fontanavecchia en de Manè van Villa Giada. Uit de Gascogne was het de White & Sea die zorgden voor de nodige opgewekte blikken. Deze frisse blend van colombard en sauvignon werd door sommige bestempeld als ideale terraswijn. De favoriet onder de nieuwe witte wijnen kwam deze keer uit Spanje. De Diego van producent De Moya werd bij navraag het meest genoemd. Kwast accountmanager Peer van Iersel over deze wijn: “De Diego, een blend van merseguera en chardonnay, is een voorbeeld van een mooie authentieke wijn. De wijn zit goed in elkaar, erg interessant voor aan tafel en heeft ook nog een leuk verhaal. Ik snap wel dat deze vaak genoemd is.”
Van de nieuwe rosé’s was het vooral de Lagrima van Barón de Ley die gretig aftrek vond onder de proevers. Met regelmaat werden gasten betrapt op het achterwege laten van het ’professionele’ uitspugen van deze wijn. Bij de rode wijnen tot slot was er veel interesse voor de malbec van La Belle Enseigne en de pinot noir van Maison Barboulot. Beiden afkomstig uit de Limoux in Frankrijk en op papier interessant omdat deze druiven in deze gebieden vrij zeldzaam zijn. Het resultaat mocht er zijn volgens velen. Een mooie frisheid bij beide wijnen, met veel fruit en inzetbaar voor een breed publiek. “En allebei ook een mooie fles om te zien, het oog wil ook wat natuurlijk”, voegde een van de gasten nog toe.
Wilt u meer informatie over deze wijnen? De algemene wijnbeschrijvingen en het verhaal achter de wijnen zijn terug te vinden in ons assortiment op deze website.