Wij vroegen aspergeteler Ron Martens uit het Noord-Limburgse Tienray het hemd van het lijf over de ‘koningin der groente’. Zijn familie houdt zich al drie generaties lang bezig met de teelt, de oogst, het verwerken en de verkoop van witte (en sinds enkele jaren ook groene) asperges. Als iemand ons wijzer kan maken over het witte goud is hij het wel. Waaraan moet een goede asperge voldoen? Hoe maak je ze klaar? Is de populariteit van asperges typisch Nederlands? Waarom is de Limburgse grond zo geschikt voor de teelt van asperges? En is de aspergeteelt vergelijkbaar met die van wijn? Het interview met Ron Martens vind je in het voorjaarsnummer van Family Owned, dat je hier in zijn geheel kunt lezen. Ook kun je het losse artikel onderaan dit blog downloaden.
Wat drinken we erbij?
De allerbelangrijkste vraag is natuurlijk: wat drinken we bij asperges? Die vraag beantwoorden wij zelf graag voor je!
De Cuvée des Asperges – what’s in a name? – van Gustave Lorentz uit de Elzas is de ideale begeleider van het witte goud. Hij is gemaakt van 100% pinot blanc en heeft fruitige aroma’s van verse perzik, frisse zuren en een subtiel bittertje. Je kunt hem schenken bij vele verschillende bereidingen van asperges: van de klassieke versie tot salade, soep of quiche.
Maar ook in Luxemburg maken ze een wijn die is gemaakt om bij asperges te schenken. Caves Gales maakt een wijn van de druif rivaner – een kruising tussen riesling en sylvaner – die heerlijk levendig en elegant is met gele appel, citrusfruit en meloen. Rivaner is zalig bij asperges, maar ook bij de andere gerechten op je paastafel.
Soms wil je traditioneel, soms wil je een beetje anders. Dan moet je deze Muscadet Retour de Pêche van Jérémie Huchet bij je asperges schenken. De wijn heeft een geweldige aanzet van wit fruit, een volle smaak en een zilte afdronk. Laat je niet afschrikken door het woord pêche (vis) in de naam; deze wijn past óók heel goed bij het witte goud.
Weer heel anders is de Picapoll van het Catalaanse Abadal. Het is een verleidelijke, gulle wijn met de fruitige aroma’s van ananas, grapefruit en abrikoos en de florale aroma’s van jasmijn, plus verse kruiden zoals venkel, munt en lavendel. Een spannende combinatie met bijvoorbeeld gegrilde asperges, of wanneer je ze op z’n oosters bereidt.
We wensen je alvast heerlijke paasdagen toe!



