2016 heeft ook in de Maremma voor buitengewone kwaliteit gezorgd! Van de wijnen die Gaja in deze Toscaanse wijnstreek produceert kwamen onlangs een aantal zeer mooie reviews binnen. De top-cuvée ’s Gaja Ca’Marcanda Camarcanda 2016 en de Gaja Ca’Marcanda Magari 2016 kregen van wijn-recensent Robert Parker respectievelijk 97 en 95 punten.
2016 was de wijnmakers in de regio van Bolgheri in het algemeen goed gezind. Een warme droge zomer, met koele nachten zorgde voor rijpe, gezonde druiven van zeer goede kwaliteit. De verschillende druivensoorten konden elk op het juiste moment van rijpheid worden geplukt. Over het geheel genomen levert 2016 in deze streek relatief rijpe en geconcentreerde wijnen bijgestaan door zeer fraaie tannines en frisse zuren voor het nodige contrast.
Gaja Ca’Marcanda Camarcanda 2016
Prachtig geconcentreerd met ragfijne textuur en eindeloze diepte. De gulle en complexe smaken worden bij elkaar gehouden en ondersteund door de geraffineerde tannines en rijke zuren. Balans tussen rijp rood en zwart fruit en verfrissende aroma’s van bergamot en bosaardbei. De afdronk is complex met verfijning van specerijen en tabak. Nu al opvallende en indrukwekkende evolutie in het glas.
Robert Parker: “This wine will have a long and, I am quite sure, very happy ageing future ahead. It shows utmost precision and balance, with long persistence and beautifully polished texture.”
Gaja Ca’Marcanda Magari 2016
Een eerste frisse indruk met snel meer diepgang en elegantie en aroma’s als balsamico, grafiet en zoethout. Duidelijk cabernet franc die hier de boventoon voert. Mondvullende wijn met zure kersen, donker fruit en zijde zachte tannines. Elegante wijn met meerdere lagen en een spannende lange afdronk.
Robert Parker: “ An expressive and opulent red wine, with great acidity and definition. The wine is firm and tightly wound, with secondary complexity that expresses itself in terms of tar, leather and spice.“