Hoewel Cigales pas in 1991 een DO-status kreeg is het een streek met een lange wijngeschiedenis. Het ligt aan de oevers van de Pisuerga-rivier, een zijrivier van de Duero die dwars door de stad Valladolid stroomt, in de Noord-Spaanse regio Castilla y León. Het landschap is vlak en bezaaid met kastelen, kerken en kloosters. De bodem is lichtbruin van kleur met wat kalksteen en grote keien die de drainage bevorderen. De Atlantische invloeden van het naburige Galicië zijn hier aanwezig, maar het continentale klimaat overheerst. Zeer warme zomers worden afgewisseld met koude winters.

Verborgen schat

Hier vonden de wijnmakers van Barón de Ley een verborgen schat; eeuwenoude wijngaarden op een laag kiezelstenen. Tijdens de intens hete zomerdagen verzamelen ze warmte, die ze teruggeven in de nacht. Hierdoor kunnen de fenolen in de druif perfect rijpen. Samen met de leeftijd van de wijnranken, de meeste zijn meer dan 50 jaar oud, levert dit zeer lage opbrengsten op, maar met een kwaliteit die moeilijk te evenaren is.
De oude wijngaarden zijn als een openluchtmuseum, vonden de oprichters van het nieuwe wijnhuis, vol met nobele wijnranken. En zo werd Finca Museum geboren. Dat was zo’n 20 jaar geleden. Finca Museum is inmiddels uitgegroeid tot een landgoed van meer dan 200 hectare. En de terroirgedreven focus op kwaliteit heeft ervoor gezorgd dat het intussen hét toonaangevende wijnhuis van deze regio is geworden.

Finca Museum El Perdiguero Crianza

Finca Museum El Perdiguero Crianza

Finca Museum El Perdiguero Crianza

De laag kiezels van wijngaard El Perdiguero op 785 meter hoogte tart elke verbeelding. Wel 40 centimeter dik liggen de stenen opgestapeld, en de stokken die zichzelf hier in leven weten te houden staan er al sinds 1945. Perdiguero is overigens de naam van de plek waar patrijzen komen om te nesten en zich te goed doen aan insecten – en natuurlijk ook aan de druiven in de wijngaard. Eén keer per jaar mag er in deze wijngaard op patrijzen worden gejaagd. De wijn is gemaakt van tempranillo, in Cigales ’tinta del país’ genoemd. De gehele trossen worden handmatig geplukt en gesorteerd en vervolgens geperst en vergist in RVS-tanks. Dit wordt gevolgd door een 12 maanden durende rijping in Franse eikenhouten vaten. De wijn heeft een intens paarsrode kleur met aroma’s van rood fruit, laurier, karamel en vanille met een fruitige, romige smaak en goed geïntegreerde tannines. Heerlijk in combinatie met gerechten op basis van witvlees en rund of stoofschotels.

Wat betekent Crianza?

In Spanje wordt wijn medegekwalificeerd op basis van de rijpingstijd. Staat er ‘Crianza’ op het label, dan heeft de wijn minimaal 6 maanden in eikenhouten vaten gerijpt. Bovendien moet de wijn minimaal 2 jaar oud zijn voordat hij in de handel mag worden gebracht.

“Niet of nauwelijks van een goede Ribera del Duero of Rioja te onderscheiden.”

HUBRECHT DUIJKER

Finca Museum Reserva

Finca Museum Reserva

Finca Museum Reserva

Ook deze wijn is gemaakt van 100% tempranillo, met de hand geplukt en gesorteerd. Vervolgens wordt de wijn gefermenteerd in rvs, 14 maanden gerijpt in Franse houten vaten en nog eens 12 maanden gerijpt op fles. De wijn heeft een uitstekende complexiteit, rondheid en balans. De wijn heeft een dieprode kersenkleur. Wanner je je glas kantelt, zie je dat de overgebleven rand een zweem van paars heeft. En dan de geur: bessen, bessen en nog eens bessen. Rode bessen, zwarte bessen, veenbessen. De smaak is sappig, krachtig en sensationeel: van zoute drop naar gember, met iets mineraals en pittigs en een langdurige afdronk, waarin hints van geroosterde hazelnoot en zoethout zijn te ontwaren. Schenk ‘m bij wild, rood vlees en rundvlees.

Waar staat Reserva voor?

Staat er ‘Reserva’ op het etiket? Dan heeft de wijn er minimaal 12 maanden in eikenhout op zitten. Bovendien mag de wijn niet eerder dan 36 maanden na de oogst in de handel worden gebracht.