Bij tijd en wijle krijgen we bij Kwast hoog bezoek. Zo werden we verblijd met een bezoek van Morné Vrey, hoofdwijnmaker bij Delaire Graff in Zuid-Afrika. Om meer te weten te komen over het wijnhuis, zijn werkwijze en de wijnen. En natuurlijk om de nieuwe wijnen te proeven.

Adembenemend

Het estate is in 2003 gekocht door de Londense diamantair Laurence Graff. Hij is inmiddels 86 jaar maar ‘still going strong’, weet Morné te vertellen. Die laat vervolgens het ene adembenemende landschap na het het andere zien. “Vanaf hier heb je een spectaculair zicht op de zonsondergang” – we geloven het meteen. Op het estate van Delaire Graff wordt niet alleen wijn gemaakt, het is ook een super-de-luxe vakantieverblijf met verschillende high end lodges en twee toprestaurants. En overal kunstwerken. Een verblijf ter plaatse is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar gelukkig zijn daar de wijnen en die zijn wél binnen handbereik voor ons gewone stervelingen.

World’s best vinyards

Delaire Graff heeft 17,5 hectare aan fantastische wijngaarden, die op 500 meter hoogte liggen en dichtbij de oceaan. De ‘state of the art’ winery en hijzelf doen de rest. In het streven naar perfectie wordt iedere druif behandeld als een waardevol juweel, en zo legt Delaire Graff meteen ook een link met de diamanten die eveneens aan de basis van het estate staan. Morné is er trots op dat de wijngaarden op de 36e plaats staan in de lijst van ‘World’s best vinyards’.

Focus

Het succes van de wijnen van Delaire Graff heeft wel gevolgen voor de ranges die ze nu aanbieden. De succesvolle Chenin Blanc en Pinotage worden niet meer gemaakt, is onlangs besloten. Kwestie van focus. “We willen ons aanbod meer stroomlijnen, zodat de nadruk nog meer op kwaliteit ligt. We zullen alleen nog maar echte topwijnen gaan produceren”, legt de wijnmaker uit. Twee ranges blijven overeind: de Luxury Range en de Icon Range. Uit de eerste range proeven we de Sauvignon Blanc Coastal Cuvée 2023. En laat jaargang 2017 van deze wijn nu net de prijs voor de beste Zuid-Afrikaanse Savignon Blanc van het Concours Mondial de Bruxelles (CMB) in de wacht hebben gesleept… Maar eerst proeven we een rosé, gemaakt van cabernet franc. Het is er een die in het land van herkomst enorm populair is, en wij begrijpen wel waarom. De bleekroze schoonheid is strakdroog, met wat grapefruit, veel mineraliteit en een mooie textuur.

Delaire Graff Estate Sauvignon Blanc Coastal Cuvée

Delaire Graff Estate Sauvignon Blanc Coastal Cuvée

Delaire Graff Estate Sauvignon Blanc Coastal Cuvée

“Een echte Afrikaanse stijl Sauvignon Blanc, met de nadruk op de ‘groene’ kant”, zegt Morné. Dat betekent: groene paprika en asperge, maar ook frisheid en structuur. De wijn is ook heel verfijnd en elegant en kan bovendien nog ouderen, waarmee hij alleen maar interessanter wordt.

Waanzinnig spel

De volgende wijn die op de proeftafel staat is de White Reserve 2022, een houtopgevoede Chardonnay. Er worden maar 7000 flessen met deze heerlijk complexe en complete wijn gevuld. Maar laten we bij het begin beginnen. Met de neus in het glas vallen vooral de romigheid en iets tropisch fruit op – ananas vooral. In de mond gebeurt vervolgens iets heel anders; daar komen juist de citrussmaken naar voren. Echt een gelaagde wijn, met een waanzinnig spel tussen vettigheid en zuren.

“Wijn is mijn hobby, mijn passie en mijn baan”

MORNÉ VREY

De wereld rond om wijn te proeven

Wat deed Morné besluiten om wijnmaker te worden? Hij vertelt dat hij is opgegroeid in Calitzdorp, waar alles om wijn draait. Op zijn 16e begon hij zijn eerste wijnbaan en was al snel verkocht. “Ik heb nog nooit geld verdiend buiten de wijnwereld”, zegt hij lachend. Na zijn studie Landbouw reisde hij enkele jaren de wereld rond om wijn te proeven, waarna hij werkte bij wijnbedrijven in Bordeaux, Nieuw-Zeeland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf de eerste jaargang werkt hij als wijnmaker bij Delaire Graff. En met genoegen, want “na 17 jaar leer ik nog dagelijks bij”, aldus de wijnmaker.

Delaire Graff Estate Banghoek Reserve Chardonnay

Delaire Graff Estate Banghoek Reserve Chardonnay

Delaire Graff Estate Banghoek Reserve Chardonnay

In de Banghoekvallei, zo genoemd omdat de uit Nederland afkomstige kolonisten vanaf de bergpas de olifanten, buffels, leeuwen en luipaarden moesten trotseren, vind je een enorme diversiteit aan bodemsoorten. Van graniet tot een rijke rode kleigrond; wat hier groeit is mooi genoeg om er je angsten voor te overwinnen… Ook hier weer die mooie citrustonen en het tropische fruit. Het is een rijke en krachtige wijn die in alles aan grote witte Bourgognes doet denken – en dan zeker niet het onderspit delft.

Terraced Block

“Stel je voor dat je de zon hier ziet opkomen. Het is zo’n mooie plek! En de wijn die hier vandaan komt heeft zo’n pure expressie!” We zijn nog steeds in Banghoek. Morné is om talloze redenen lyrisch over deze plek. De bergrug heeft de vorm van een amfitheater, waardoor een deel van de druiven – naast chardonnay vind je hier ook cabernet sauvignon – vol in de zon staan, en een deel aan de zijkanten in de schaduw. Tel daar de hoogteverschillen bij op (lees: koelte) én de zeer gevarieerde bodemsamenstelling, en je hebt een unieke plek voor de allerbeste wijnen. Zoals de Banghoek Chardonnay. Maar er wordt nóg een geweldige Chardonnay gemaakt, van druiven die groeien op een specifiek lapje grond. Op een Terraced Block, zogezegd. Morné hoeft helemaal niet te zeggen dat dit een hele speciale wijn voor hem is, zijn glunderende uitdrukking zegt genoeg. Deze wijn is op precies dezelfde wijze gemaakt als de vorige die we proefden, alleen het terroir is anders. De wijn is nog rijker, nog complexer, met levendige zuren en tropisch fruit. Mango, papaya, amandel, met heel veel lengte. Wij proeven de Terraced Block Reserve Chardonnay 2023, die uit 2022 kreeg 96 punten van Platter’s en is door dezelfde organisatie uitgeroepen tot Chardonnay van het jaar 2024.

Delaire Graff Estate Botmaskop

Delaire Graff Estate Botmaskop

Delaire Graff Estate Botmaskop

Het is een beetje spelen, vertelt Morné over samenstelling in de blend van deze wijn. Maar dan wordt ie ook almaar beter! De compositie die wij proeven, uit 2020, bevat 66% cabernet sauvignon, 15% cabernet franc, 9% petit verdot en 3% malbec. De laatste druif gaat eruit, vertelt Morné. Hij heeft zichtbaar plezier in het spel. Deze editie is in elk geval heel kruidig, vol specerijen en donkere bessen.

Cabernet Sauvignon Reserve 2021

Een laatste glas, en dan worden we weer uit de hemel getrokken. De Cabernet Sauvignon Reserve is in Banghoek opgegroeid en heeft een heerlijke, fluwelen textuur, is heel geparfumeerd met mooi geïntegreerd hout en zeer elegant. “Vrouwelijk”, concludeert een van de aanwezigen. Dat moet een compliment zijn! Je kunt deze dame bovendien nog jaren aan haar lot overlaten, om er later nog meer van te genieten.