De familie Gaja maakt wijnen in Piemonte, Toscane en Sicilië. Van de verschillende estates worden nieuwe jaargangen gelanceerd.
Gaja wordt algemeen erkend als één van de meest revolutionaire wijnhuizen van Italië. De familie bezit verschillende estates in Piemonte, Bolgheri, Montalcino en op de Etna in Sicilië. Sinds 2004 staat Gaia Gaja aan het hoofd van het wijnhuis. Samen met haar zus Rosanna en broer Giovanni zet zij de familietraditie voort om uitzonderlijk mooie wijnen te maken. Lees meer over defilosofie, werkwijze en de estates van de familie Gaja in de najaarseditie van ons Family Owned magazineen hieronder over de verschillende wijnen en nieuwe oogstjaren.
IDDA Bianco
IDDA Bianco
Carricante is een autochtone druivensoort die op de zuidwestelijk helling van de Etna groeit en na de oogst deels in eikenhouten vaten en in rvs-tanks vergist. Complexe aroma’s van gesuikerde amandel, citroenschil, marsepein en jasmijn komen samen met hints van munt, kruiden en vuursteen. Jaargang 2022 heeft mooie mineraliteit en een uitgebalanceerde zuurgraad met licht honingachtige tonen en een strakke en voluptueuze afdronk.
IDDA Rosso
IDDA Rosso
Elegante blend uit oogstjaar 2021 van nerello mascalese en nerello cappuccio, autochtone druiven die groeien op de zuidwestelijke flank van de Etna. Deels vergist in eikenhouten vaten en deels in betonnen tanks, gevolgd door 24 maanden rijping in eikenhout en beton. Een intrigerende neus van rokerige vulkanische as en hints van mediterraan struikgewas worden gevolgd door tonen van mirte, bramen, moerbei en wilde jeneverbes. Mooie frisheid en mineraliteit met licht plantaardige tonen en zijdezachte, elegante tannines.
Gaja Sito Moresco
Gaja Sito Moresco
De prachtige violette kleur is een weerspiegeling van de koelere jaargang 2021. De blend combineert de complexiteit van nebbiolo met de rondheid van barbera. De druiven worden apart vergist in roestvrijstalen vaten en de blend rijpt vervolgens 12 maanden in eikenhouten vaten. Intens aroma van bramen, kersen, bloedsinaasappel en bergamot met een vleugje vuursteen. Veel sappigheid en harmonie met een uitgebalanceerde zuurgraad en tanninestructuur zorgen voor een lange afdronk.
Gaja Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino
Gaja Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino
De sangiovese druiven van de wijngaarden Rennina en Sugarille worden aangevuld met die uit Torrenieri. De druiven worden apart geoogst en vergist op RVS. Hierna rijpt de wijn gedurende 24 maanden op houten vaten en de blend rijpt nog 6 maanden op betonnen vaten met aansluitend 2 jaar flesrijping. Kruidig aroma van tijm en rozemarijn met een vleugje balsamico dat overgaat naar aroma’s van rode bes, kers en pruim. Mooie balans tussen de elegante zuurgraad en de stevige tannines. Het koelere oogstjaar 2018 wordt gekenmerkt door frisheid en finesse.
Gaja Ca’Marcanda Promis
Gaja Ca’Marcanda Promis
Stevige Bolgheri-blend van merlot, syrah en sangiovese. De druiven worden elk afzonderlijk vergist in rvs-tanks. Hierna rijpt de wijn gedurende 12 maanden in oude barriques. De droge en koelere jaargang 2021 heeft een een heldere, robijnrode kleur en veel concentratie en structuur. Verfijnde hints van kruiden als kaneel en steranijs komen samen met rood fruit zoals aardbei en zwarte kers. De tannines zijn sappig, krachtig en aanhoudend.
Gaja Ca’Marcanda Magari
Gaja Ca’Marcanda Magari
De Bordeaux-blend van cabernet franc, cabernet Sauvignon en petit verdot uit oogstjaar 2020 heeft veel sappigheid en frisheid. De druiven worden elk afzonderlijk vergist in rvs-tanks. Hierna rijpt de wijn gedurende 12 maanden in oude barriques. De cabernet soorten laten hun complexe kracht zien met donker klein fruit zoals zwarte bes, marascakers en bramen aangevuld met tonen van zwarte thee. Mondvullend met zijdezachte tannines en een zeer smaakvolle lange afdronk.
94
Robert Parker
93
Vinous
Gaja Ca’Marcanda Magari
Gaja Ca’Marcanda Magari
Oogstjaar 2021 was een zeer droog en relatief koel jaar wat zorgt voor veel concentratie, structuur en kleur. De cabernet franc, cabernet sauvignon en petit verdot druiven worden elk afzonderlijk vergist in rvs-tanks. Hierna rijpt de wijn gedurende 12 maanden in oude barriques. Paarsrood van kleur met een prachtig aroma van zwarte bes en pruim met tonen van zwarte thee, rozemarijn en tijm. Gestructureerd mondgevoel met stevige en elegante tannines die kenmerkend zijn voor deze klassieke Bolgheri-stijl.
94
James Suckling
94
Vinous
Gaja Ca’Marcanda Camarcanda
Gaja Ca’Marcanda Camarcanda
Complexe blend van cabernet sauvignon en cabernet franc. De druiven worden afzonderlijk vergist en de wijn rijpt 18 maanden op eikenhouten vaten en vervolgens 12 maanden op fles. Het resulteert in wijn met een robijnrode kleur en een intens aroma van kers, framboos en bloedsinaasappel met kruidige tonen van kaneel, mirte en grafiet. De stevige tannines houden de zuurgraad mooi in balans en zorgen voor een aanhoudende afdronk. Jaargang 2019 is elegant, goed gestructureerd en met het verstrijken van de tijd wordt Camarcanda steeds verfijnder.
97
Robert Parker
94
Vinous
Pieve Santa Restituta – Montalcino oogstjaar 2018
Het voorjaar van 2018 was koel en nat en de zomer vrij heet. Het bleef regenen gedurende het groeiseizoen in de zomer. In september waren er grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, wat zeer gunstig was voor de rijping van de sangiovese druiven. Een uitdagend oogstjaar dat veel aandacht vergde in de wijngaard waardoor het een ‘winemakers vintage’ genoemd kan worden en zorgt voor elegante, frisse en fruitige Brunello’s.
Stormachtige buien kenmerkten het voorjaar van 2019, wat het gebrek aan regen tijdens de winter compenseerde. Juni en juli waren maanden met temperaturen boven het seizoensgemiddelde die werden gekenmerkt door zeer warme en droge dagen. Eind juli viel er op één dag in totaal 80 mm regen gevolgd door een drastische daling van de temperatuur gedurende ongeveer 10 dagen. De druiven profiteerden hier enorm van wat bijdroeg aan een langzamere en evenwichtigere rijping.
De wintermaanden van 2020 waren warmer dan gemiddeld en de lente was koeler dan gewoonlijk. De vroege zomer werd gekenmerkt door schaarse wind (ongebruikelijk voor het Bolgheri-gebied) en hoge temperaturen die de hele zomer stabiel bleven tot half september. Het jaar kende ook genoeg regen op de juiste momenten om een stressvrije fruitrijping te verzekeren.
2021 begon met een strenge en regenachtige winter. De lente was koud en droog en de zomer was het droogst van het afgelopen decennium. Gelukkig bleef de zomer koel, waardoor de wijnstokken minder waterstress kregen en de druiven langzaam konden rijpen, mede dankzij de frisse noordwestenwind in juli en augustus zorgden dit voor een klassiek Bolgheri-jaar.
Gaja – Piemonte oogstjaar 2021
Overvloedige sneeuwval en lage temperaturen leidden tot een ongewoon strenge, regenachtige winter gevolgd door een droog voorjaar. De zomer had een heet middenseizoen, gekenmerkt door frequente onweersbuien en eindigde heet en droog. Eind augustus kwam er een verlossende regenbui wat zorgde voor kleinere druiven van hoge kwaliteit met een dikke schil, rijk aan aroma’s, kleur en structuur.
IDDA – Sicilië oogstjaar 2021 – 2022
De winter van 2021 kende zeer milde temperaturen met overvloedige regenval gevolgd door een droge periode. De voorjaarsvorst heeft de knoppen ernstig beschadigd maar dankzij het milde weer ontkiemden secundaire knoppen met een veel lagere productiviteit. Deze zomer werd gekenmerkt door een totale droogte gecombineerd met warmer dan gemiddeld weer. De schaarse regens eind september zorgden voor verlichting van de wijnstokken en rijpe druiven met een hoog suikergehalte en een lagere zuurgraad.
2022 begon met een koude winter en regelmatige sneeuwval. In april en mei was er meer regen vergeleken met het zeer droge jaar 2021. Het droge groeiseizoen begon rond juni met in augustus wat regen waardoor de wijnstokken extra energie kregen. De opbrengsten waren gemiddeld tot laag maar met zeer gezonde druiven van hoge kwaliteit.