Wijnmaker Fred Prinz is blij. De man die sinds 1991 uitsluitend biodynamisch boert heeft weer prachtige Grosses Gewächs-wijnen op de markt gezet. Wijnen dus die de hoogst mogelijke kwalificatie hebben behaald volgens de regels van het Verband Deutscher Prädikatsweinguter (VDP). Wijnen ook die komen van de allerbeste percelen in de Rheingau. Deze Grosse Lagen hebben zich al eeuwenlang bewezen en de wijnen die hiervandaan komen hebben stuk voor stuk het unieke karakter van hun geboortegrond meegekregen. Dan hoeft eigenlijk alleen het weer nog een beetje mee te werken…
‘Alsof het een loopje met ons nam’
“Tegenwoordig zijn we eraan gewend dat de Duitse winters warmer zijn geworden. De winter van 2021-2022 telde ook weinig vorstdagen en maar weinig sneeuw. Toch waren we daar blij mee, want de warme dagen in het voorjaar gebruiken alle waterreserves”, legt Prinz uit. Hij vervolgt: “Als 2021 niet zo koel en regenachtig was, zou 2022 vergelijkbaar zijn geweest met 2018, 2019 en 2020. Het jaar brak opnieuw alle voorgaande records, met zowel de zonnigste maart als de warmste oktober. De maanden mei tot augustus waren beduidend te warm, waarbij de zon alles gaf wat ie in zich had. De neerslag in juni hielp ook niet veel. Het was dan ook geen verrassing dat we dit jaar ook te maken hadden met droogte.”
De wijnmaker vertelt dat de eerste tekenen van hittestress al vroeg ten tonele verschenen. De langverwachte regen bleef maar uit. De wijnstokken zagen er echter zeer vitaal uit. Prinz ziet hiermee bevestigd dat de biodynamische aanpak werkt.
En net toen het niet meer hoefde, aan het begin van de oogst, begon het te regenen. Prinz: “Alsof het weer een loopje met ons wijnmakers nam! Alleen al in september hebben we meer dan 120 liter regen gehad. Dat is meer dan in de hele groeiperiode daarvoor!”
De oogst van 2022
De oogst van de riesling voor de stille wijnen begon op 16 september. Gelukkig waren de temperaturen toen lager dan in voorgaande jaren, zodat zich geen schimmel kon ontwikkelen. Maar, legt Prinz uit: “Dit betekende ook dat we moesten wachten tot de druiven hun volle rijpheid hadden bereikt. Want alleen rijpe druiven zorgen voor elegante, fruitige wijnen die leuk zijn om te drinken – zoals wij ze graag hebben. Door de regen moesten we de oogst keer op keer onderbreken. Gelukkig heeft de eerste helft van oktober ons verwend met veel warme en zonnige dagen. Daardoor waren we in staat om rijpe en gezonde druiven te oogsten op veel van onze single vineyard-locaties.”
Met het resultaat is Prinz als gezegd heel blij. “De jonge wijnen zijn helder en fruitig, met een goed geïntegreerde zuurgraad. De lage opbrengsten resulteren dan ook in complexe wijnen met een bescheiden alcoholgehalte die goed kunnen worden weggelegd.”