Oogstjaar 2011 was een goed Brunello-jaar en volgens wijnrecensent James Suckling is “Everyone […] going to like drinking 2011 Brunello di Montalcinos”. Het Consorzio del Vino Brunello di Montalcino heeft de vintage 2011 beoordeeld met vier van de vijf sterren. De maanden juni en juli waren droog en augustus extreem warm. In september begon het juist te regenen en even vreesde men voor problemen tijdens de oogst. Maar de druiven waren inmiddels perfect rijp en de oogst verliep voorspoedig.
De wijnen uit 2011 zijn toegankelijk en kenmerken zich door heerlijk rijp fruit, veel rijkdom en soepele, zelfs sappige tannines. Vergelijkbaar met de eveneens toegankelijke vintages 2000, 2003 en 2005, maar met meer frisheid en zuren. De wijnen zijn over het algemeen geschikt om nu te drinken of nog enkele jaren te bewaren. Dat geldt ook voor de Brunello’s van Pieve Santa Restituta, een van de twee Toscaanse wijnhuizen van de familie Gaja. Op dit wijngoed bij het stadje Montalcino maken zij drie fantastische Brunello’s met elk een geheel eigen karakter:
Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino – afkomstig van de wijngaard Deserti in het noordoosten van Montalcino en een gedeelte van de Rennina en Sugarille wijngaarden.
Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina – blend van twee wijngaarden gelegen rondom de kerk van Pieve Santa Restituta. De bodems bestaan uit klei en stenen, en uit klei en ijzer. De wijnen uit deze wijngaarden kenmerken zich door veel elegantie.
Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille – afkomstig van de historische wijngaard van het domein, die al in de 16e eeuw werd vermeld. De bodem bestaat er uit klei en kalksteen, wat masculiene wijnen voortbrengt.
James Suckling beoordelde Rennina 2011 en Sugarille 2011 als volgt:
Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina 2011
“A wonderfully polished, fruity red with cedar, berry and chocolate-powder aromas and flavours. Full-bodied, silky and delicious.”
92 punten
Klik hier voor een uitgebreide omschrijving van deze wijn.
Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille 2011
“A powerful red with chewy tannins and hints of cedar and wood. Full-bodied, tight and tannic. I like the tannin tension. Needs two or three years to soften”
93 punten
Daarnaast heeft Vinous Media, van Antonio Galloni, ook heel positief geschreven over Brunello di Montalcino 2011. Hij geeft duidelijk aan dat ‘Terroir Matters’, “The best 2011 Brunellos are racy, open-knit and seductive, all qualities that make them well-suited for near to medium-term drinking”.
De wijnen van Gaja – Pieve Santa Restituta komen als de absolute top naar voren. Lees hieronder de proefnoties van Antonio Galloni: