Doordat het dorpje omringd wordt door steile kalkhellingen, heeft de natuur de perfecte omstandigheden gecreëerd voor het verbouwen van prachtige witte wijnen. Wie graag gebruik maken van dit natuurlijke gegeven, zijn de eigenaren van Château Barbanau: Sophie en Didier Simonini. Sinds 1989 verbouwen zij, in navolging op Sophie’s ouders, zeer succesvol wijn in deze streek – en dat allemaal op een biodynamische manier. Voordat we je alles vertellen over Château Barbanau, eerst wat meer informatie over het wijngebied Cassis.
Wijnstreek Cassis
Cassis is een bijzonder stukje Provence – het ligt in een soort amfitheater recht tegenover de Middellandse Zee. Cassis geniet een maritiem klimaat met zo’n 3.000 zonuren per jaar. Het gebied wordt landinwaarts beschermd door kalkstenen kliffen (Le Calanques de Cassis), waardoor de invloed van de Mistral hier minimaal is. In de namiddag zorgt de Middellandse Zee voor de nodige afkoeling. Dit zorgt ervoor dat er fantastische, gebalanceerde wijnen uit Cassis komen.
Het verhaal van Château Barbanau
Château Barbanau is anno 2022 een samenvoeging van twee verschillende wijngaarden. In 1889 kocht Emile Bodin 7 hectare in Cassis genaamd ‘Clos Val Bruyère’. Precies 100 jaar later besloten zijn kleinkinderen samen met hun dochter Sophie hun leven en carrière ook aan de wijn te wijden.
Daartoe kochten ze in 1989 Château Barbanau, een wijngoed van 23 hectare in de Côtes-de-Provence. Dit Château voegden zij samen met Clos Val Bruyère waardoor Sophie en haar man Didier vandaag de dag beschikken over 30 hectare in de Provence.
Syrah, grenache, cinsault, mourvèdre, clairette en rolle (vermentino) staan aangeplant in wijngaarden vernoemd naar de flora en fauna die in en om de wijngaard voorkomen. Denk hierbij aan de ‘Kersenboom Syrah’, de ‘Appelboom Cabernet’ en de ‘Wild Zwijn Rolle’.
Respect voor Moeder Aarde
Sophie en Didier zijn wijnmakers met een missie. Hun filosofie luidt als volgt: “Conventional agriculture destroys our soil, organic agriculture preserves it, and biodynamic agriculture resurrects it.” In 1995 zijn ze daarom gestopt met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en vanaf jaargang 2008 zijn de wijnen gecertificeerd biologisch.
In 2015 bracht hun filosofie ze samen met een groep biodynamische wijnbouwers: Biodyvin. Hierdoor is elke keuze die Sophie en Didier in de wijngaard maken, een samenspel met de natuurlijke cycli van de Aarde en de Maan.
Uit respect voor de dieren maakt Château Barbanau ook geen gebruik van dierlijke producten tijdens de vinificatie. De wijnen zijn dus niet alleen biologisch, maar ook vegan gecertificeerd.
Meer weten over hoe Château Barbanau biodynamisch wijn maakt? Lees dan het interview met Sophie Simonini in ons nieuwste Family Owned Magazine.
5 wijnen van Château Barbanau
Per april hebben wij vijf prachtige wijnen van Château Barbanau mogen toevoegen aan ons assortiment. De L’Instant-serie is afkomstig uit de Côtes-de-Provence en de Clos Val Bruyère en de Kalahari komen uit de wijngaarden van Cassis. Hieronder korte proefnotities.
L’Instant
De L’Instant-serie bevat een blanc, rosé en rouge die alle drie in een frisse en fruitige stijl gemaakt zijn. Het zijn gastronomische wijnen die je heerlijk kunt combineren met visgerechten (blanc/rosé), eendenborst met honing of lamskoteletten met tijm en rozemarijn (rouge).
L’Instant Blanc wordt gemaakt van de druiven rolle (vermentino) en clairette en heeft aroma’s van grapefruit, peer, ananas en bloesem. Door de vergisting op RVS is het een frisse stijl met veel finesse.
L’Instant Rosé is een mooie zalmroze wijn met aroma’s van bessen, witte bloemen, perzik en grapefruit. De wijn bevat een evenredige verdeling aan cinsault, grenache en syrah waarbij tijdens de vergisting alleen wilde gist wordt gebruikt.
L’Instant Rouge is een blend van syrah en grenache. Deze wijn wordt niet gefilterd. Denk aan smaken van framboos, kers, bosbessen, kaneel, salmiak en peper.
Clos Val Bruyère en Kalahari
De Clos Val Bruyère en Kalahari zijn voorbeelden van prachtige witte wijnen uit de Cassis streek. Beide wijnen worden ook op RVS vergist om het fruitige karakter te behouden. Het verschil is dat de Clos Val Bruyère naast clairette, marsanne en sauvignon blanc ook nog ugni blanc bevat. Daarnaast rijpt de Kalahari 12 maanden op de lie waardoor hij een vollere, meer romige smaak heeft.
De Clos Val Bruyère heeft in de neus witte bloemen, citrus en exotisch fruit (jasmijn, sering, limoen & ananas). De smaak is gestructureerd met frisse zuren, een zijdezacht mondgevoel en een lange afdronk.
De Kalahari is een eerbetoon aan het Afrikaanse continent, waar Sophie en Didier graag op vakantie gaan. Het is een gouden en heldere wijn met aroma’s van honing, witte bloesem, vruchtencompote, kaneel en in de afdronk geroosterde noten.
Beide wijnen zijn zeer gastronomisch en hebben groot bewaarpotentieel.
Nieuwsgierig geworden?
Bekijk de wijnen van Château Barbanau hieronder of ga direct naar de bestelsite.