Barolo oogstjaar 2020 kenmerkt zich door regen
Het groeiseizoen begon met een milde, zachte winter. In januari werd op sommige plekken zelfs de hoogste temperatuur in 50 jaar gemeten. Ook de voorjaarsmaanden waren relatief droog en zonnig. Tegen de zomer echter begon het kouder te worden en viel er veel regen. En ook al waren er veel onweersbuien, de familie Gaja is blij te kunnen vertellen dat er dit jaar nu eens geen wijngaarden beschadigden door hagel.
Daarna werd het wat warmer dan gebruikelijk, maar ook weer niet extreem. Begin oktober viel er weer veel regen, veel meer dan gangbaar is in dit gebied. Het stelde producenten voor een moeilijke keus. Al oogsten of nog even wachten? Dit jaar kenmerkt zich dan ook deels door het natte weer.
De oogst van de nebbiolo vond bij Gaja plaats van 18 september tot 8 oktober. Bij Luigi Einaudi vond de oogst plaats tussen 10 en 15 oktober. We stellen hieronder 6 Barolo’s uit 2020 van deze befaamde producenten aan je voor.
2020 is bovenal elegant
Beide Baroloproducenten zijn blij met het fruit dat ze hebben mogen oogsten. De Barolo’s uit 2020 hebben (gemiddeld genomen) een medium body, zijn prachtig in balans en zeer elegant.
“We are facing an excellent year, with peaks of
excellence especially in the medium-long aging wines”
MATTEO SARDEGNA
Gaja spreekt van ‘atypisch jaar’
Er wordt altijd reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe jaargang Barolo van een van de meest revolutionaire wijnhuizen in Italië – recentelijk nog op de 10e plek geëindigd van Most Admired Wine Brands 2024 (Drinks International). Dat is nu niet anders. Volgens Gaia Gaja, die samen met haar broer en zus het door haar vader Angelo Gaja opgerichte wijnhuis bestiert, is 2020 een heel goed, maar ‘atypisch’ jaar. Met als grote pluspunt de vroege toegankelijkheid van de wijn.
Reeks Luigi Einaudi is ‘erg sterk’
‘A great wine can only come from a great vineyard and a great terroir’, is de gevleugelde uitspraak van Luigi Einaudi. Achterkleinzoon Matteo Sardegna weet dat het waar is en heeft de afgelopen jaren flinke stappen gezet naar een meer klassieke stijl Barolo. Matteo vindt het een ‘uitstekend jaar met uitmuntende uitschieters’. Antonio Galloni (Vinous) beaamt dat: de reeks Barolo 2020 van Einaudi is door hem als ‘erg sterk’ beoordeeld.
Luigi Einaudi Barolo Cannubi
Luigi Einaudi Barolo Cannubi
“The 2020 Barolo Cannubi is a young, promising wine. It shows terrific depth in the understated style of the year. Crushed flowers, cedar, tobacco, licorice and dried herbs fill out the layers effortlessly. Pliant and expressive, the Cannubi is super-classy, not to mention a pleasure to taste.” Antonio Galloni (Vinous)
Luigi Einaudi Barolo Bussia
Luigi Einaudi Barolo Bussia
“The 2020 Barolo Bussia is one of the most impressive wines in this range from Einaudi. Ample and explosive on the palate, with striking depth, the Bussia has a level of complexity that is not found in the other wines. Strong spice and balsamic inflections weave through a core of fruit in this resonant, wonderfully expressive Barolo.” Antonio Galloni (Vinous)
Luigi Einaudi Barolo Monvigliero
Luigi Einaudi Barolo Monvigliero
“The 2020 Barolo Monvigliero is a pretty, gracious wine. Dried cherry, mint, spice, crushed rose petal and tobacco lead into a core of bright, red-toned fruit. Medium in body and gracious, the 2020 impresses with its finessed personality and understated persistence. This is very open and nicely done.” Antonio Galloni (Vinous)
Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi
Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi
“The 2020 Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi marries fruit depth and structure. It is the most classically austere of these wines in feel, even if it saw a bit more new oak than the other Barolos. Dark blue fruit, spice, leather, licorice, gravel and menthol build in an explosive, deep Barolo that will require some cellaring. Aging took place half in tonneaux and half in cask.” Antonio Galloni (Vinous)
Luigi Einaudi Barolo Villero
Luigi Einaudi Barolo Villero
“The Poderi Luigi Einaudi 2020 Barolo Villero shows signs of the hot growing season with ripe aromas of blackcurrant, dried tobacco leaf, rusty nail and bouillon cube in silver foil. The wine shows nice complexity, and the tannins are young but ripe from a phenolic perspective. There is sweet fruit, but ultimately, the Villero requires more bottle age.” Monica Larner (The Wine Advocate)
Gaja Barolo Dagromis
Gaja Barolo Dagromis
Het warme jaar heeft gezorgd voor een sterke fruitexpressie. De wijn is nog ietsje gesloten in de neus, maar zal zich ongetwijfeld snel gaan openen. Het is een heel elegante wijn, met een mooie floraliteit. Wat ook opvalt: het is een hele transparante, zuivere wijn. Er zijn nog geen scores bekend van deze wijn.