Simonsig Family Vinyards
Simonsig staat synoniem voor de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, de wijnstreek Stellenbosch en de familie Malan.
‘Oom’ Frans Malan stond in 1953 aan de wieg van Simonsig en was een van de eersten in Zuid-Afrika die zijn eigen wijn bottelde en op de markt bracht. Hij experimenteerde als een van de weinige wijnboeren al vroeg met druivenrassen zoals chardonnay. Ook introduceerde hij het gebruik van eikenhout voor de rijping van rode en witte wijnen. In 1971 lanceerde hij de Kaapse Vonkel, het Zuid-Afrikaanse antwoord op Champagne en gemaakt volgens de méthode traditionnelle – officieel benoemd tot Méthode Cap Classique.
Lees verderAndere wijnhuizen in Stellenbosch
Simonsig staat synoniem voor de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, de wijnstreek Stellenbosch en de familie Malan.
‘Oom’ Frans Malan stond in 1953 aan de wieg van Simonsig en was een van de eersten in Zuid-Afrika die zijn eigen wijn bottelde en op de markt bracht. Hij experimenteerde als een van de weinige wijnboeren al vroeg met druivenrassen zoals chardonnay. Ook introduceerde hij het gebruik van eikenhout voor de rijping van rode en witte wijnen. In 1971 lanceerde hij de Kaapse Vonkel, het Zuid-Afrikaanse antwoord op Champagne en gemaakt volgens de méthode traditionnelle – officieel benoemd tot Méthode Cap Classique.
Vandaag de dag behoort Simonsig nog altijd toe aan de familie Malan. Frans’ zonen Francois en Johan hebben nog steeds een cruciale rol in het wijnbedrijf; beide zijn actieve leden van de Raad van Bestuur. Zij worden bijgestaan door hun eigen kinderen, de derde generatie van de familie Malan. Christelle is werkzaam als financieel manager van Simonsig en Michael is de keldermeester van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis.
De filosofie van de familie Malan draait om de productie van wijnen die het unieke en veelzijdige terroir van Stellenbosch tot uitdrukking brengen. De Malans zijn ervan overtuigd dat wijn een samenspel tussen mens en Moeder Natuur is waarbij je je altijd moet aanpassen aan haar wil. Simonsig onderneemt dan ook veel in het kader van behoud van natuur en omgeving. Het wijnbedrijf is maatschappelijk zeer betrokken en zet zich onder andere in voor scholings- en carrièrekansen voor zijn medewerkers en hun kinderen. Simonsig profiteert van de verscheidenheid aan terroirs en microklimaten van Stellenbosch en verbouwt op meer dan 200 hectare een scala aan druivenrassen. Daarvan maakt het huis zowel varietal-wijnen als intrigerende blends, zoals de Cape-blend met een hoofdrol voor pinotage en een Rhône-blend. Binnen het brede assortiment is er dus voor elke wijnliefhebber en voor elk budget wel een favoriet.