Zoeken?

Zuid-Afrika

Stellenbosch

Stellenbosch is in zowel historisch als kwalitatief opzicht het meest toonaangevende wijnbouwgebied van Zuid-Afrika.

 

De wijnstreek, die zijn naam ontleent aan de stad Stellenbosch, is al ruim drie eeuwen lang het centrum van de Kaapse wijnbouw. Je vindt hier befaamde rode wijnen maar ook uitstekende witte wijnen. Deze komen voornamelijk uit het gebied dichter bij de kust, waar de wind uit Valsbaai ’s middags voor verkoeling in de wijngaarden zorgt. Dit levert knisperfrisse, grassige en soms zelfs ziltige wijnen op van sauvignon blanc, chenin blanc en chardonnay. Daarnaast is Stellenbosch hét gebied van de Kaapse Vonkel, Zuid-Afrika’s eigen mousserende wijn, gemaakt volgens de Méthode Cap Classique. 

Lees verder
Wijnhuizen in Stellenbosch
FILTER OPTIES
NAAM A-Z
LAND
STREEK
WIJNHUIS
TYPE WIJN
DRUIF
0 WIJNEN
SORTEER OP NAAM A-Z
Naam A - Z
Naam Z - A

Stellenbosch is in zowel historisch als kwalitatief opzicht het meest toonaangevende wijnbouwgebied van Zuid-Afrika.

 

De wijnstreek, die zijn naam ontleent aan de stad Stellenbosch, is al ruim drie eeuwen lang het centrum van de Kaapse wijnbouw. Je vindt hier befaamde rode wijnen maar ook uitstekende witte wijnen. Deze komen voornamelijk uit het gebied dichter bij de kust, waar de wind uit Valsbaai ’s middags voor verkoeling in de wijngaarden zorgt. Dit levert knisperfrisse, grassige en soms zelfs ziltige wijnen op van sauvignon blanc, chenin blanc en chardonnay. Daarnaast is Stellenbosch hét gebied van de Kaapse Vonkel, Zuid-Afrika’s eigen mousserende wijn, gemaakt volgens de Méthode Cap Classique. 

Kenmerkend voor veel wijnhuizen is dat zij zowel rode als witte wijnen produceren. Veel terroirs in Stellenbosch blijken geschikt voor het verbouwen van blauwe druiven en als gevolg daarvan ligt de focus iets meer op de productie van rode wijnen. Cabernet sauvignon, merlot en shiraz zijn de meest gebruikte druiven en komen op zichzelf of als blend in de fles. De wijnen gemaakt van Bordeaux-blends zijn een specialiteit van Stellenbosch. Aan cabernet sauvignon en merlot wordt dan vaak nog cabernet franc en petit verdot toegevoegd. Zuid-Afrika’s eigen druif pinotage geeft in Stellenbosch ook goede resultaten en wordt vaak gebruikt voor Cape-blends, waarbij een flink percentage pinotage wordt aangevuld met internationale druiven. 

De wijngaarden van Stellenbosch liggen op minder dan een uur van het centrum van Kaapstad. Het gebied kent een verrassende verscheidenheid aan terroirs. De drie bergen die het gebied omringen (Helderberg, Simonsberg en Drakenberg) zijn hierbij van grote invloed. De verscheidenheid aan bodems en microklimaten maakt dit wijngebied geschikt voor de teelt van een groot aantal druivenrassen. De beste wijngaarden liggen op de hellingen van de drie bergen, waar de oceaanwind voor verkoeling zorgt en de bodem rijk is aan graniet (koffieklip). 

Maar ook in de lager gelegen delen van Stellenbosch is de verkoelende nabijheid van de Atlantische Oceaan een constante factor. Er valt jaarlijks gemiddeld tussen de 600 en 800 millimeter neerslag. In tegenstelling tot het Zuid-Afrikaanse binnenland is het landschap van de Kaap een oase van groen en kleuren. 

Stellenbosch is de vestigingsplaats van een vooraanstaand onderzoeks- en opleidingsinstituut. De universiteit van Stellenbosch heeft namelijk als enige in Zuid-Afrika een aparte afdeling wijnbouw en oenologie. Wijnmakers die daar hun opleiding hebben gevolgd, behoren tot de meest succesvolle van Zuid-Afrika.