Zoeken?

Dolç de Foc Espurnes

Unieke vi bullit met de frisheid van citrusfruit en de zoetheid van gekookt steenfruit, culminerend in een aanhoudende afdronk

Over deze wijn
LandSpanje
StreekCatalunya
WijnhuisRoqueta Origen
Type wijnzoet
DruivenrasMacabeo, Picapoll
Overige informatie

Het project Dolç de Foc ontstond in 2016, toen wijnmakers David Seijas van Gallina de Piel en Ramon Roqueta een bezoek brachten aan de oude wijnkelder in het landhuis van de familie Roqueta. De oude ketels die er stonden fascineerden David. Ze besloten samen een unieke wijn te maken, een vi bullit volgens een oud familierecept. Dat werd Dolç de Foc Flama.De vi bullit is een eeuwenoude traditie uit de regio Bages, die tijdens de oogst werd gemaakt van de traditionele druivensoorten uit het gebied. De most werd gekookt in koperen ketels, zonder dat deze fermenteerde. Dit resulteerde in een intens zoete wijn, die tijdens de feestdagen werd geschonken. Voor Dolç de Foc Flama werd onder meer gebruik gemaakt van een solerasysteem. Alle kennis en ervaring die de wijnmakers hebben opgedaan tijdens het werken aan en interpreteren van de oude vi bullit-techniek vroeg om een volgende stap. Dat is deze Dolç de Foc Espurnes geworden.Ook hiervoor hebben de wijnmakers volop gespeeld met de kunst van het blenden. Verschillende elementen hebben ieder hun unieke kenmerken aan de wijn geven. Denk aan een volledige alcoholische gisting bij een gecontroleerde temperatuur in roestvrij staal, om de maximale aromatische en geparfumeerde expressie, frisheid, lengte en spanning te versterken, de ruggengraat van de uiteindelijke blend.

Ook is de vi bullit op traditionele wijze gekookt, in een roestvrijstalen ketel op gas. En is een deel van de wijn afkomstig van zeer rijpe druiven, voor secundaire aroma's en meer complexiteit in de mond. Ook is er een deel ongefermenteerde gekookte most toegevoegd, voor meer zoetheid en volume.Dolç de Foc Espurnes is een gedurfde wijn, ontstaan met de bedoeling het concept van de meest traditionele zoete wijnen te transformeren. De wijn heeft een mooie en intense strogele kleur, helder en glanzend, met vonken en gouden reflecties. De neus is zeer intens, het aromatische bereik zeer breed. Een deel is fris, vol balsamicotonen, witte munt en venkel en met gewelde citroenschillen, mandarijnen en grapefruit. Maar er zijn ook tonen van gedroogde perziken en abrikozen, gekookt fruit, appel- en perentaart en karamel. De zoete entree is verrassend beweeglijk, dankzij de goede zuurgraad die de wijn fris en levendig houdt. De afdronk is lang en aanhoudend. De wijn vormt een perfecte combinatie met eendenlever en hapjes met kaviaar. Ook zoetigheden, zoals tarte tatin, cake – vooral met gekonfijt fruit – en noga zijn goddelijk bij deze wijn. Net als desserts met fruit, gedroogd fruit en romige kazen. Serveer deze wijn koud, op 5-8ºC.

Meer weten over deze wijn?

Neem contact op

Verkooppunt zoeken

Geen zakelijke klant? Vul dan uw plaatsnaam of postcode in en vind het dichtstbijzijnde verkooppunt.

Benieuwd naar de andere wijnen van Roqueta Origen?

bekijk selectie