Sicilië
Het bergachtige Sicilië is een van de meest dynamische wijngebieden van Italië.
Met zo'n 280 kilometer doorsnee van oost naar west en ongeveer een derde van die afstand van noord naar zuid, is Sicilië het grootste eiland van de Middellandse Zee. Vandaag de dag maakt het furore met inheemse druivenrassen als nero d'avola, perricone, grillo en catarratto.
Lees verderWijnhuizen in Sicilië
Filters
Reset alle
WIJNLANDEN
WIJNSTREKEN
WIJNHUIZEN
TYPE WIJN
DRUIF
Het bergachtige Sicilië is een van de meest dynamische wijngebieden van Italië.
Met zo'n 280 kilometer doorsnee van oost naar west en ongeveer een derde van die afstand van noord naar zuid, is Sicilië het grootste eiland van de Middellandse Zee. Vandaag de dag maakt het furore met inheemse druivenrassen als nero d'avola, perricone, grillo en catarratto.
Er bestaat al meer dan tweeduizend jaar een levendige wijncultuur. Druiven voelen zich uitstekend thuis in het mediterrane klimaat, met volop zonneschijn en ieder jaar een constante neerslag die precies voldoende bijdraagt aan een optimale rijping. De reputatie van Sicilië op wijngebied was een aantal jaren geleden minder groot dan eeuwen terug. Het uitbundig warme klimaat en de vruchtbare vulkanische gronden (dankzij de Etna) verleidden producenten tot enorme oogsten die resulteerden in middelmatige wijnen.
Sinds enkele decennia is er echter sprake van een radicale ommekeer. De oogsten zijn drastisch beperkt en de focus is verlegd naar kwaliteit. Autochtone rassen als de witte catarratto en grillo en de rode nero d’avola staan garant voor gebalanceerde, spannende wijnen met een zonnige, mediterrane ‘touch’.