De geschiedenis van Gaja wijn begint in 1859 wanneer Giovanni Gaja, een lokale druiventeler in Barbaresco, een wijnbedrijfje opricht.
Gaja wordt algemeen erkend als één van de meest revolutionaire wijnhuizen van Italië. Deze revolutie begon in 1961 met de start van Angelo Gaja, achterkleinzoon van Giovanni, als wijnmaker. Angelo introduceerde in Piemonte onder andere de groene oogst, de malolactische omzetting en legde de basis voor de hedendaagse cru’s van de Langhe. Door zijn eigentijdse inzichten en eigenzinnigheid, verwierf Angelo Gaja niet alleen roem voor zijn eigen wijnen, maar zette hij ook in één klap Piemonte op de internationale wijnkaart.
Dat Angelo Gaja zich niet aan de traditie en regels hield, zien we terug in het feit dat hij al in de jaren 70 internationale druivenrassen zoals cabernet sauvignon en merlot aanplantte. Ook haakte hij in de jaren 90 aan bij het selecte clubje Super Tuscan producenten, die internationale druivenrassen in Toscane verbouwen – geheel tegen de wijnwetgeving in. De resultaten zijn spectaculair en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het paradepaard van het bedrijf - de hele wereld. De meest recente toevoeging aan het portfolio is de wijngaard IDDA, gelegen op de hellingen van de Etna vulkaan op Sicilië.
Sinds 2004 staat Gaia Gaja aan het hoofd van het wijnhuis. Samen met haar zus Rosanna en broer Giovanni zet zij de familietraditie voort om uitzonderlijk mooie wijnen te maken. Zij delen dezelfde waarden als die van hun vader en vol enthousiasme werken ze aan innovatieve ideeën om continu de kwaliteit van de wijnen te kunnen waarborgen. In zijn tijd wilde Angelo zich niet conformeren aan het in zijn ogen beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Hij liet zijn single vineyard wijnen declasseren, dit waren de Sori Tildin, Costa Russi, Sori San Lorenzo, Sperss en Conteisa aangezien hij een klein percentage barbera aan de wijnen toevoegde. Zijn kinderen hebben besloten om in de toekomst alleen met nebbiolo-druiven te werken voor de single vineyard wijnen. Doordat de wijnen nu van 100 procent nebbiolo zijn gemaakt, kwam officieel de naam Barbaresco en Barolo weer terug op het etiket.
Andere wijnhuizen in Piemonte
De geschiedenis van Gaja wijn begint in 1859 wanneer Giovanni Gaja, een lokale druiventeler in Barbaresco, een wijnbedrijfje opricht.
Gaja wordt algemeen erkend als één van de meest revolutionaire wijnhuizen van Italië. Deze revolutie begon in 1961 met de start van Angelo Gaja, achterkleinzoon van Giovanni, als wijnmaker. Angelo introduceerde in Piemonte onder andere de groene oogst, de malolactische omzetting en legde de basis voor de hedendaagse cru’s van de Langhe. Door zijn eigentijdse inzichten en eigenzinnigheid, verwierf Angelo Gaja niet alleen roem voor zijn eigen wijnen, maar zette hij ook in één klap Piemonte op de internationale wijnkaart.
Dat Angelo Gaja zich niet aan de traditie en regels hield, zien we terug in het feit dat hij al in de jaren 70 internationale druivenrassen zoals cabernet sauvignon en merlot aanplantte. Ook haakte hij in de jaren 90 aan bij het selecte clubje Super Tuscan producenten, die internationale druivenrassen in Toscane verbouwen – geheel tegen de wijnwetgeving in. De resultaten zijn spectaculair en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het paradepaard van het bedrijf - de hele wereld. De meest recente toevoeging aan het portfolio is de wijngaard IDDA, gelegen op de hellingen van de Etna vulkaan op Sicilië.
Sinds 2004 staat Gaia Gaja aan het hoofd van het wijnhuis. Samen met haar zus Rosanna en broer Giovanni zet zij de familietraditie voort om uitzonderlijk mooie wijnen te maken. Zij delen dezelfde waarden als die van hun vader en vol enthousiasme werken ze aan innovatieve ideeën om continu de kwaliteit van de wijnen te kunnen waarborgen. In zijn tijd wilde Angelo zich niet conformeren aan het in zijn ogen beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Hij liet zijn single vineyard wijnen declasseren, dit waren de Sori Tildin, Costa Russi, Sori San Lorenzo, Sperss en Conteisa aangezien hij een klein percentage barbera aan de wijnen toevoegde. Zijn kinderen hebben besloten om in de toekomst alleen met nebbiolo-druiven te werken voor de single vineyard wijnen. Doordat de wijnen nu van 100 procent nebbiolo zijn gemaakt, kwam officieel de naam Barbaresco en Barolo weer terug op het etiket.