Italië
In Italië vind je vrijwel overal wijnbouw.
Van de Alpen tot aan Sicilië, en van de Tyrreense tot aan de Adriatische Zee. Het is een uniek wijnland met meer dan 500 inheemse druivenrassen en veel gebieden met een bijzonder terroir.
Geschiedenis
Het wijnland Italië kent een zeer lange wijngeschiedenis die teruggaat naar de Grieken, Romeinen en Etrusken. Toch kwam het land pas enkele decennia geleden naar voren als producent van hoogwaardige en verfijnde wijnen. In de jaren 80 heerste er een ware wijnrevolutie die men in Italië ook wel rinascimento (wedergeboorte) noemt. In eerste instantie werd er veelal op los geëxperimenteerd met barriques en internationale druivenrassen maar de afgelopen twintig jaar is de aandacht juist verlegd naar de authentieke druivenrassen en het terroir. Het gebruik van barriques verschoof naar de grote botti waarmee het gebruik van hout niet langer een doel was, maar een middel.
Lees verderWijnstreken in Italië
In Italië vind je vrijwel overal wijnbouw.
Van de Alpen tot aan Sicilië, en van de Tyrreense tot aan de Adriatische Zee. Het is een uniek wijnland met meer dan 500 inheemse druivenrassen en veel gebieden met een bijzonder terroir.
Geschiedenis
Het wijnland Italië kent een zeer lange wijngeschiedenis die teruggaat naar de Grieken, Romeinen en Etrusken. Toch kwam het land pas enkele decennia geleden naar voren als producent van hoogwaardige en verfijnde wijnen. In de jaren 80 heerste er een ware wijnrevolutie die men in Italië ook wel rinascimento (wedergeboorte) noemt. In eerste instantie werd er veelal op los geëxperimenteerd met barriques en internationale druivenrassen maar de afgelopen twintig jaar is de aandacht juist verlegd naar de authentieke druivenrassen en het terroir. Het gebruik van barriques verschoof naar de grote botti waarmee het gebruik van hout niet langer een doel was, maar een middel.
Wijngebieden
De twee meest toonaangevende gebieden zijn nog altijd Piemonte en Toscane, met hun wijnen van respectievelijk nebbiolo en sangiovese. Hoe verschillend ook, beide typen rode wijn sluiten mede door hun frisse zuren naadloos aan op de Italiaanse keuken. Maar ook andere wijngebieden staan niet stil.
Zo is het wijngebied Puglia de afgelopen jaren steeds meer trendsetter geworden met zijn zondoorstoofde primitivo, zien we steeds meer hoge kwaliteit Prosecco uit de Veneto komen en zet Alto Adige de toon met zijn frisse Alpenwijnen. Of Campanië, waar de vulkanische bodem spannende wijnen voortbrengt van authentieke druivenrassen. Ook uit de Marken komt al lang veel betere Verdicchio dan de waterige wijn in de amforavormige fles. En vergeet uiteraard Sicilië en Sardinië niet, de eilanden waar ook interessante wijnen vandaan komen van o.a. nero d’Avola, frappato, cannonau en vermentino. Voor alle wijngebieden geldt dat traditie gecombineerd wordt met moderne technieken en voortschrijdende inzichten.
Italianen drinken hun wijnen vooral tijdens de maaltijd. Hoewel er voor de buitenlandse markt steeds vaker wijnen worden gemaakt die ook op zichzelf heerlijk zijn, blijven de meeste rode en witte wijnen perfecte begeleiders van gerechten uit de Italiaanse keuken en daarbuiten.