Domaine du Clos Saint Martin is al eeuwenoud maar door Anne en Pierre-Alexandre Clément nieuw leven ingeblazen.
Lees verderAndere wijnhuizen in Loire
Domaine du Clos Saint Martin is al eeuwenoud maar door Anne en Pierre-Alexandre Clément nieuw leven ingeblazen.
De familie Clément is terug te vinden in bronnen uit 1560; hun voorvader Sébastien Clément maakte al verdienstelijke wijn in Menetou-Salon. Anne en haar broer Pierre-Alexandre vormen de 16e generatie wijnmakers in deze streek in de Loire. In 2020 namen broer en zus de historische wijngaarden van Domaine du Clos Saint Martin over.
Deze liggen onder het dorp Sancerre, vlakbij het gehucht Amigny. De eerste sporen van de Clos Saint Martin dateren uit 1650, toen de wijngaard eigendom was van de Priorij van Saint Martin. Rond 1780 werd de clos gekocht door François Malfuson, die advocaat aan het hof was, schrijver en predikant. En bovendien zeer gehecht aan de stad Sancerre. In de jaren die volgden werden de wijngaarden door zijn nazaten beheerd, allen gepassioneerde wijnmakers en zeer betrokken bij het reilen en zeilen in de streek. Hun Sancerre-wijnen werden meermaals bekroond op de Wereldtentoonstelling in Parijs. In 1929 nam een familievriend van de Cléments het van de Malfusons over en deze zorgde lange tijd voor het behoud van de wijngaard.
Toen Anne en Pierre-Alexandre de kans kregen om het landgoed voort te zetten gingen ze meteen voortvarend te werk. Er werd intensief gerooid en geplant, om de wijngaard zijn oorspronkelijk schittering terug te geven. In 2023 vond de eerste oogst plaats. Deze eerste jaargang markeert een nieuw hoofdstuk voor het historische landgoed.
Het draait in deze historische wijngaard allemaal om de caillottes, kleine, relatief platte stenen die hier de bodem bedekken en dat al miljoenen jaren doen. De stenen zorgen voor een uitstekende natuurlijke afwatering en warmen bovendien overdag snel op. Die warmte geven ze 's nachts langzaam weer af, waardoor een optimale rijping van de druiven wordt bevorderd. De druiven groeien op steile hellingen van soms wel meer dan 40%. Zo profiteren ze van een optimale blootstelling aan het zonlicht.
De druiven worden met de hand geoogst, zacht geperst en natuurlijk vergist met geselecteerde inheemse gisten. Vervolgens rijpt de wijn ‘sur lie’ in RVS-tanks. Alles om de minerale essentie van het unieke terroir in de fles te krijgen.