Beaujolais
Het wijngebied van de Beaujolais ligt ten zuiden van de Bourgogne.
Het gebied wordt nog wel eens gerekend tot de Bourgogne, maar heeft een geheel eigen identiteit. Zo is er een wezenlijk verschil in bodemgesteldheid tussen de twee gebieden. Waar de bodem van de Bourgogne zich kenmerkt door kalk en klei, is de Beaujolais bekend om zijn ondergrond van graniet. Ook heeft de Beaujolais door de zuidelijkere ligging meer mediterrane invloeden en is het klimaat er vriendelijker dan in de Bourgogne. En waar pinot noir dé druif is voor rode Bourgognes, is dat voor Beaujolais gamay noir à jus blanc, kortweg gamay.
Lees verderWijnhuizen in Beaujolais
Het wijngebied van de Beaujolais ligt ten zuiden van de Bourgogne.
Het gebied wordt nog wel eens gerekend tot de Bourgogne, maar heeft een geheel eigen identiteit. Zo is er een wezenlijk verschil in bodemgesteldheid tussen de twee gebieden. Waar de bodem van de Bourgogne zich kenmerkt door kalk en klei, is de Beaujolais bekend om zijn ondergrond van graniet. Ook heeft de Beaujolais door de zuidelijkere ligging meer mediterrane invloeden en is het klimaat er vriendelijker dan in de Bourgogne. En waar pinot noir dé druif is voor rode Bourgognes, is dat voor Beaujolais gamay noir à jus blanc, kortweg gamay.
De Beaujolais staat vooral bekend om zijn soepele, fruitige primeurwijn: de Beaujolais Nouveau, die ieder jaar op de derde donderdag van november op de markt komt. Deze primeurwijn komt uit het zuidelijke deel van de Beaujolais. De ondergrond van graniet ligt hier diep en is bedekt door een jongere alluviale bodem, hetgeen lichtere wijnen geeft. De Beaujolais Nouveau wordt gemaakt volgens de methode macération semi-carbonique. Hele druiventrossen gaan ongekneusd in een tank die wordt afgesloten. Door de zwaartekracht worden de onderste druiven geplet en komt in de druiven zelf een gisting op gang, ook wel intercellulaire gisting genoemd. Hierbij wordt een paar procent alcohol gevormd. Het sap dat afloopt of uit de druiven wordt geperst, vergist verder zonder schillen, pitten en steeltjes. Deze methode levert soepele wijnen met een heldere kleur, een uitgesproken fruitig aroma, weinig zuren en nauwelijks tannines. Ze zijn bedoeld om jong te drinken.
Maar lang niet alle Beaujolaiswijnen worden op deze manier gemaakt. Met name in de tien cru’s worden kwaliteitswijnen gemaakt volgens de traditionele vinificatiemethode. Het graniet ligt hier veel meer aan de oppervlakte en de wijnen hebben ook hierdoor een complexer, steviger en vaak wat mineraler karakter. De tien cru’s vormen een betrekkelijk klein gebied en liggen min of meer onder elkaar in het noordelijke deel van de Beaujolais. Enkele bekende cru's zijn Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Morgon en Brouilly.
De Beaujolais-Villages komen uit het overgangsgebied tussen de cru’s en de zuidelijke AOP Beaujolais. Deze wijnen zijn voller van smaak dan de gewone Beaujolais en worden steeds op traditionele wijze gevinifieerd. Op kleine schaal wordt er in de Beaujolais ook een witte wijn geproduceerd van chardonnay. Deze wijnen komen met name uit het gebied dat in het noorden grenst aan de Mâconnais.