Zoeken?

Frankrijk

Frankrijk is en blijft het klassieke wijnland bij uitstek.

Geen land heeft zoveel grote namen of telt zoveel grote wijnen die wereldwijd als absolute referentie gelden. Niet voor niets zijn druiven van Franse oorsprong als chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot en pinot noir ware wereldburgers geworden. 

Lees verder
Wijnstreken in Frankrijk
FILTER OPTIES
NAAM A-Z
LAND
STREEK
WIJNHUIS
TYPE WIJN
DRUIF
0 WIJNEN
SORTEER OP NAAM A-Z
Naam A - Z
Naam Z - A

Frankrijk is en blijft het klassieke wijnland bij uitstek.

Geen land heeft zoveel grote namen of telt zoveel grote wijnen die wereldwijd als absolute referentie gelden. Niet voor niets zijn druiven van Franse oorsprong als chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot en pinot noir ware wereldburgers geworden. 

Geschiedenis

Zoals in veel Europese landen introduceerden de Grieken in 600 voor Christus de wijn in Frankrijk. De Romeinen breidden de wijnbouw vervolgens uit tot een bloeiende tak van de economie. Niet alleen in de Provence en de Languedoc werden wijngaarden aangelegd, maar ook de Rhône, Bordeaux en het noorden werden beplant. Na de instorting van het Romeinse Rijk stagneerde de wijnbouw in veel Europese wijnlanden, maar niet in Frankrijk. Vooral Karel de Grote stimuleerde de wijnbouw en in de middeleeuwen waren de kerken en kloosters de grootste wijngaardbezitters van Frankrijk. De monniken legden in het hele land wijngaarden aan die tot op de dag van vandaag in gebruik zijn en veelal tot de beste van het land behoren. Veel namen zoals Château Pape Clément in de Bordeaux en Châteauneuf-du-Pape in de Rhône herinneren ons nog altijd aan de kerkelijke macht van toen.

Na de Franse Revolutie in 1789 beleefde de Franse wijnbouw een ‘gouden eeuw’. Het bezit van de kerk werd onteigend en veel handelaren werden eigenaar van een wijngaard: dit was het startsein voor meer commerciële wijnbouw. Wijn was niet langer alleen voor de elite maar werd een drank voor álle Fransen. 

De komst van phylloxera en meeldauw in de tweede helft van de negentiende eeuw verwoestte een groot deel van het Franse wijngaardareaal. Maar de Fransen lieten zich niet kisten en verdiepten zich door de crisis steeds meer in de verschillende terroirs en de druiven die daar bij aansloten. Hierdoor maakte Frankrijk een kwaliteitsslag en werden de wijnen beter en beter.

Terroir​

Frankrijk kan trots zijn op een lange wijngeschiedenis en heeft eeuwenlang kunnen werken aan het bij elkaar vinden van de juiste druiven in de meest ideale verhoudingen in de juiste omgeving. Trefwoord voor Frankrijk is dan ook terroir. Dit is het geheel aan omstandigheden in de wijngaard die primair het karakter van de wijn bepalen en waaraan de druivenrassen volgens het Franse appellation-systeem ondergeschikt zijn. Herkomst is voor de Fransen belangrijker dan de naam van de druif. Alleen op de etiketten van land- en streekwijnen kom je de druivennaam - in navolging van de wijnen uit de nieuwe wereld - steeds vaker tegen.