Armando Castagnedi is wijnboer en hét gezicht van Tenuta Sant’Antonio. In een interview vertelde hij onlangs het verhaal achter de Scaia-wijnen van het domein. Lees hier wat er volgens Armando zo bijzonder aan de wijnen is en ook waarom hij ze zelf zo graag drinkt.

armandocastagnedi-b

 

Waarom Scaia?

“Scaia is in het leven geroepen, omdat veel wijndrinkers vandaag de dag niet meer zo bekend zijn met klassieke wijnen als Soave of Valpolicella. Ze weten vaak niet van welke druiven ze gemaakt zijn of ze hebben te weinig informatie over deze druiven en het wijngebied. En onbekend maakt soms onbemind…

Om deze groep wijndrinkers toch kennis te laten maken met de druiven van onze geboortestreek, besloten we daar moderne wijnen van te maken die voldoen aan de smaak van de nieuwe generatie. Aromatische, fruitige wijnen waarin je tegelijkertijd het karakter van de streek terug proeft. En die misschien toch uitnodigen om ook onze klassieke wijnen eens te proberen.”

Het geheim van Scaia

“Wat bijzonder is aan Scaia, is dat de wijnen zijn gemaakt van lokale druiven die we ook voor onze klassieke wijnen gebruiken. We hebben daar echter een moderne twist aan gegeven en dat is denk ik het geheim achter het succes van Scaia. Zo worden niet alleen de witte maar ook de blauwe druiven ontsteeld en ondergaan ze een koude schilinweking. Hierdoor zijn de wijnen fris, soepel en sappig, en zitten ze boordevol verse fruitaroma’s, waardoor ze ook buiten de maaltijd om heerlijk smaken. De opvoeding vindt plaats in roestvrijstaal, zodat al die fruitaroma’s behouden blijven en uiteindelijk ook in je glas terecht komen. Onze lokale tradities krijgen op deze manier een unieke moderne wending.”

De naam Scaia

“Misschien vraag je je af waar de naam Scaia vandaan komt en wat het woord betekent. De naam verwijst naar de bodem in de Illasi- en Mezzanevallei, waar de druiven voor beide wijnen groeien. De grond bestaat uit witte, krijtachtige kalk en bevat veel snippers. Het Italiaanse woord voor snippers is “scaglie” en Scaia is daar weer een lokale verbastering van. “

Ook Armando drinkt Scaia

“Natuurlijk drink ik Scaia zelf ook graag! Scaia Bianca is mijn favoriete aperitief, maar vind ik ook erg lekker bij koude en warme voorgerechten. En natuurlijk bij vis. Zet me een glas witte Scaia voor bij krab, langoustines of coquilles en mijn dag kan niet meer stuk.  Maar waar Scaia Bianca ook perfect mee combineert, zijn Aziatische en zelfs Noord-Afrikaanse gerechten met specerijenmengsels als Five Spice of Ras-el-Hanout. “

“Scaia Rossa is zo heerlijk soepel en fruitig, dat ik hem persoonlijk graag op zichzelf drink. Maar tegen de combinatie met een mooi bord charcuterie – affettate noemen wij dat in het Italiaans – of een lekker lamsgerecht zeg ik natuurlijk geen nee. En om nog even bij de Aziatische keuken te blijven, door het zachte, fruitige karakter is Scaia Rossa ook verrassend lekker bij een Chinese klassieker als flensjes met Pekingeend. En bij gerechten met hoisinsaus en wat zoetere sojasauzen in het algemeen.“

scaias-2016

  • Scaia Bianca is gemaakt van garganega, chardonnay en trebbiano, druiven die ook voor Soave worden gebruikt. Het is een heerlijk lichte, aromatische wijn met appel, peer, mango, ananas, acacia en jasmijn.
  • Scaia Rossa is gemaakt van corvina, de belangrijkste druif in de blend voor Valpolicella, inclusief de beroemde Amarone. Op zichzelf smaakt hij sappig en zacht met rode en zwarte kersen, pruimen, bessen en framboos.