Top 10 najaarswijnen: een culinaire reis met bijpassende wijnen

Aperitief – eerst komen bubbelwijnen aan bod

We beginnen met een bubbelwijn die de maaltijd feestelijk kan openen. Grote favoriet hiervoor is de Simonsig Kaapse Vonkel Brut, een vrolijk bruisende blend van pinot noir, chardonnay en een restje pinot meunier. De wijn smaakt elegant en verfijnd, met elementen van briochebrood, groene appel en frisse citrus.

Voorgerecht – visterrine hier kiezen we vriendelijke witte wijnen bij, zachte zuren, sappigheid, mild fruit en een niet te lichte structuur

De rendieren op het etiket van deze wijn brengen ons in gedachten naar Noorwegen waar ze rondlopen door de sneeuw. Cervoles Colors Blanc komt uit Spanje en cervoles betekent rendier in het Catalaans. Het is een fruitige wijn met aroma’s van peer en perzik, fluweelzacht in de mond, een goede combinatie met diverse visgerechten.

Voorgerecht – paté gaat mooi samen met een rijker witte wijn met een klein ‘zoetje’

De perfecte combinatie met foie gras is een glas Gewürztraminer Resérve van Gustave Lorentz, intens en verfijnd geparfumeerd met florale aroma’s van roos, jasmijn, acaciabloesem en pioenroos. De wijn heeft een prachtige lange afdronk.

Gebraden kalfvlees of kalkoen – hier kiezen we een rijkere witte wijn of een lichte pinot noir

De Mirambeau Cuvée Passion Blanc is vanwege zijn uitgesproken karakter een wijn die goed bij dit gerecht past. De wijn is krachtig in geur, met gebrande noten, honing en zwoele exotische vruchtensoorten. Een mooie aanvulling met een fijn stukje gebraden kalfsvlees met wat zoete abrikozen op siroop.

 

Stoofschotels – hier passen zachte, vrij volle en enigszins kruidige rode wijnen bij

In de herfst loop je door het kleurige bos en je ruikt de geur van paddenstoelen en bosgrond. Precies dat vinden we terug in de Baron de Ley Reserva uit Rioja. Het is een romige wijn met satijnzachte structuur en rijpe tannines. Met verleidelijke aroma’s van klein bosfruit, pruimen, verse paddenstoelen, ceder, koffie en chocola. Geweldig bij lamsstoofvlees.

Gegrild vlees – hier komen bij uitstek wijnen uit Zuid-Afrika goed tot zijn recht omdat deze wijnen vaak een geroosterde toon in zich hebben

Delaire Botmaskop is een wijn uit Zuid-Afrika, krachtig maar fluweelzacht met aroma’s van donker bessenfruit, kruiden en cassis. De afdronk is intens en de tannines mooi rond. Drink de wijn op een donkere avond en serveer hem bij een stuk gegrild vlees.

Hert en haas – vele mogelijkheden, mits de wijn rood is en kwaliteit heeft, diepgang dus, en donkere tonen ook fruitige in zijn aroma

Hoe kouder het buiten wordt, des te langer we binnen kunnen tafelen. Met mooie wijnen, zoals de Tenuta Sant’Antonio Valpolicella Ripasso Monti Garbi. De wijn is robijn kersenrood van kleur met stevige aroma’s van rijpe rode vruchten. Het kleine zoetje in de ripasso gaat perfect samen met een goed stuk hertebout met een lichtzoete pruimensaus.

Clos de Clocher, Pomerol is ook een favoriete kerstwijn gemaakt van merlot en cabernet franc. Een echte Bordeauxwijn met in de neus zoete specerijen, rijp fruit en vanille met zeer verfijnde tannine en een indrukwekkende afdronk.

L’Ostal Cazes Grand Vin Minervois La Livinière komt uit de Languedoc. Het is een complexe, granaatrode wijn met een bouquet van zwart fruit en specerijen zoals zoethout en oranjebloesem. In dit wildseizoen past de kruidige wijn goed bij een gebraden hazenrugfilet en een kruidige saus die bij de hazenrugfilet kan worden geserveerd.

Nagerecht – kazen

De Cabriz Encruzado Reserva is een wijn met een goede structuur uit de Dâo uit Portugal. De druif encruzado kan wijnen voortbrengen met een groot rijpingspotentieel. Deze Reserva is mooi houtgerijpt, je proeft de vanille en een lange ronde nasmaak.

Kijk voor meer wijnen uit het Kwast assortiment in combinatie met gerechten in de decembervondsten van Hubrecht Duijker www.hubrechtduijker.com