Tenuta Sant’Antonio Valpolicella Ripasso Monti Garbi

Herkomst

Land: Italië
Streek: Veneto
Wijnhuis: Tenuta Sant’ Antonio

Smaak

Type wijn: rood
Druivenras: Corvina, Rondinella, Croatina, Oseleta
Wijnomschrijving: Download PDF

Overige gegevens

Art. Nr. Inhoud Eenheid Jaar
2022003 1.5 l 3 2014
2022001 0.75 l 6 2015
2022002 0.375 l 12 2015

Het verhaal achter deze wijn

Deze Valpolicella Superiore Ripasso wordt gemaakt van 70% corvinone en corvina, 20% rondinella en 10% croatina en oseletadruiven. Allen zijn afkomstig van dichtbeplante gaarden ( 8000 stokken / ha.) op de kalkrijke heuvels van de Monti Garbi of ‘ arme ruige bergen’.

De oogst wordt vanaf begin oktober geplukt, direct geperst en gedurende een etmaal vergist bij een lage temperatuur. Een deel van het sap krijgt extra smaak doordat het gegoten wordt (ripassare) over de most die is overgebleven na het maken van Amarone. En aangezien die achtergebleven schilletjes nog lekker doordrenkt zijn met veel smaak krijgt ook de Ripasso iets vollere aroma’s, meer kracht, structuur en karakter zonder het voor Amarone kenmerkende zoetje en hoge alcoholgehalte. De tweede gisting komt vervolgens op gang en de wijn kan voor rijping een jaar op Slavonisch eiken en nog eens twaalf maanden op fles.

Daarna is de Monti Garbi robijn kersenrood met stevige aroma’s van rijpe rode vruchten. De bescheiden houttoets, de verfijnde kruidigheid en mooie lengte maken van deze Valpolicella een geweldige begeleider van pasta’s en niet te zwaar bereide vleesgerechten en hardere kaassoorten.

Waar is deze wijn te koop?