Zoeken?

Italië

Veneto

Het wijngebied Veneto is een van de meest productieve wijnregio's van Italië.

Het is het herkomstgebied van de bekende Amarone, Valpolicella, Soave en Prosecco. Al sinds mensenheugenis wordt hier wijn gemaakt. Vooral de vruchtbare vulkanische en kalkrijke bodems langs de voet van de Alpen golden al vroeg als herkomstgebied van commercieel en kwalitatief interessante wijnen. In de omliggende vlakten werden eenvoudige wijnen gemaakt voor de plaatselijke consumptie.

Lees verder
Wijnhuizen in Veneto
FILTER OPTIES
NAAM A-Z
LAND
STREEK
WIJNHUIS
TYPE WIJN
DRUIF
0 WIJNEN
SORTEER OP NAAM A-Z
Naam A - Z
Naam Z - A

Het wijngebied Veneto is een van de meest productieve wijnregio's van Italië.

Het is het herkomstgebied van de bekende Amarone, Valpolicella, Soave en Prosecco. Al sinds mensenheugenis wordt hier wijn gemaakt. Vooral de vruchtbare vulkanische en kalkrijke bodems langs de voet van de Alpen golden al vroeg als herkomstgebied van commercieel en kwalitatief interessante wijnen. In de omliggende vlakten werden eenvoudige wijnen gemaakt voor de plaatselijke consumptie.

Veneto wordt erg beïnvloed door het Gardameer, dat extreme temperaturen tempert. Vorst komt daardoor nauwelijks voor en ook de wind houdt de wijngaarden schimmelvrij. In Veneto zie je veelal dat de pergola als wijnstokgeleiding gebruikt wordt om de druiven te beschermen tegen de zon en zodat de wind door de druiventrossen heen kan waaien.

Tegenwoordig is Veneto goed voor de grootste hoeveelheid DOC-wijnen van Italië. Een van de bekendste is Valpolicella, met zijn beroemde Ripasso en Amarone, gemaakt van deels ingedroogde druiven. Daarnaast geniet ook Soave bekendheid met haar mooie witte wijnen van hoofdzakelijk trebbiano di Soave en garganega. Tenslotte moeten we ook zeker Prosecco niet vergeten. Deze populaire mousserende wijn uit het gebied ten noorden van Venetië wordt gemaakt via de Charmat methode en kom je vaak tegen als spumante of frizzante.

Als vooruitstrevende wijnregio liep Veneto vaak voorop als het ging om nieuwe landbouw- en vinificatietechnieken. Temperatuur gecontroleerde gisting en de herbeplanting met internationaal interessante druivenvariëteiten werden al vroeg geïntroduceerd. Daar plukken veel wijnboeren nu letterlijk en figuurlijk de vruchten van!