Giovanni Almondo

Het Piemontese wijnhuis Giovanni Almondo is een echt familiebedrijf. Tot begin jaren ’80 van de vorige eeuw verbouwde Giovanni er voornamelijk fruit: perziken, aardbeien, appels en ook druiven, maar die verkocht hij. Van slechts een kleine hoeveelheid maakt hij zelf wijn. Zoon Domenico bracht daar in 1980 verandering in. Als pas afgestudeerde agrarische wetenschapper besloot hij om wijn te gaan maken van arneis, nebbiolo en barbera en die zelf te bottelen. Het bedrijf groeide onder zijn leiding zowel letterlijk als figuurlijk en in 1984 werden de eerste flessen geëxporteerd naar de Verenigde Staten, Duitsland en Zwitserland. Vandaag de dag omvat de productie jaarlijks 90.000 flessen, waarvan het overgrote deel arneis. Domenico’s vrouw Antonella, zoons Federico en Stefano zijn allen werkzaam in het wijnbedrijf en ook vader Giovanni en moeder Teresina zijn nog regelmatig in de wijngaarden te vinden. De nu nog jonge Federico heeft het vakmanschap en de passie van zijn vader geërfd en zal hem op termijn opvolgen als wijnmaker.

De gemeente Montà, waar het wijnhuis is gevestigd, is de enige gemeente in Langhe en Roero dat een terroir heeft dat zowel geschikt is voor arneis als voor nebbiolo. Het noordelijke deel van de gemeente heeft op 400 meter de hoogst gelegen wijngaarden van de regio. De zure bodem bestaat er voornamelijk uit zand en is uiterst geschikt voor geurige en mineralige wijnen van arneis. Het zuidelijke deel van de gemeente ligt lager en de bodem bevat er meer kalk: ideaal voor medium bodied wijnen van nebbiolo.

Ons wijnassortiment