Zoeken?

Frankrijk

Loire

De Loirevallei is een prachtig wijngebied met glooiende heuvels en schitterende renaissance-kastelen. 

Niet voor niets wordt deze wijnstreek ook wel Jardin de France genoemd. De rivier de Loire meandert meer dan 1000 kilometer door het gebied heen, omringd door de mooiste wijngaarden. De rivier ontspringt bij het Massif Central in de Ardèche en mondt uit in de Atlantische Oceaan bij Nantes.

Bij het dorpje Pouilly-sur-Loire begint het wijngebied de Loire officieel. De rivier stroomt hier met haar vele zijriviertjes verder door een gebied met glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en vruchtbare groene velden. Doordat het wijngebied zeer breed is, zijn er grote onderlinge verschillen in klimaat, bodemsamenstelling en druivenrassen. Aan de kust is de matigende invloed van de Atlantische Oceaan bijvoorbeeld groot, maar landinwaarts neemt die aanzienlijk af. In sommige delen bestaat de bodem uit oude kalkformaties, in andere weer uit tufsteen, graniet of leisteen. Deze factoren bepalen de keuze van druivenrassen en dus ook welke soort wijn er in elk deelgebied wordt gemaakt.

De Loire is opgedeeld in vier regio’s - van west naar oost zijn dat Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine en Centre, die ook weer zijn opgedeeld in een flink aantal appellaties. Helemaal in het oosten wordt van de kalkrijke bodem de beroemde Pouilly Fumé gemaakt van sauvignon blanc. Het woord fumé refereert mogelijk aan de ‘rokerige’ aroma’s die in de wijn kunnen voorkomen. Dit zou komen door de aanwezigheid van vuursteen (silex) in de bodem. Aan de andere kant van de rivier ligt op een grote heuvel het al even beroemde Sancerre. Hier groeit sauvignon blanc op kalkrijke kleibodems die aromatische witte wijnen geven met een mooie, minerale structuur. Van pinot noir wordt relatief weinig, maar uitstekende rosé en rode wijn gemaakt. Hetzelfde geldt voor Menetou-Salon, waar de wijnen vergelijkbaar zijn met die van Sancerre.

Stroomafwaarts regeert in Touraine nog steeds de sauvignon blanc, aangevuld met gamay en chenin blanc. Bekende appellaties zijn Vouvray en Montlouis. Hoe westelijker we komen, hoe warmer het wordt. Daardoor is de westelijke Touraine uitermate geschikt voor cabernet franc, in sommige gevallen aangevuld met cabernet sauvignon. We hebben het dan over Bourgueil, Chinon, Saumur-Champigny en Anjou Villages. Ook liggen in Anjou-Saumur de appellaties Quarts de Chaume, Bonnezeaux en Coteaux du Layon, waar van chenin blanc prachtige edelzoete wijnen worden gemaakt. En niet te vergeten de mousserende Saumur.

De regio Pays Nantais aan de kust van de Atlantische Oceaan is het gebied van de Muscadet, gemaakt van de melon de Bourgogne-druif. Muscadet-Sèvre et Maine is verreweg de grootste appellatie en van granieten bodem komen de mooiste wijnen. Doordat de rendementen lager zijn dan voorheen en de wijnen veelal sur lie rijpen, is de smaak rijk en krachtig. Het zijn gastronomische wijnen, gemaakt om alles wat uit de zee komt te begeleiden - en dat zijn echt niet alleen maar mosselen! Hoewel de meeste Muscadets jong gedronken worden, kunnen de beter gemaakte versies verrassend goed ouderen. Sindskort kent Muscadet een zevental cru’s, waaronder Clisson, Gorges en Le Pallet.

Lees verder
Wijnhuizen in Loire
FILTER OPTIES
NAAM A-Z
LAND
STREEK
WIJNHUIS
TYPE WIJN
DRUIF
0 WIJNEN
SORTEER OP NAAM A-Z
Naam A - Z
Naam Z - A

De Loirevallei is een prachtig wijngebied met glooiende heuvels en schitterende renaissance-kastelen. 

Niet voor niets wordt deze wijnstreek ook wel Jardin de France genoemd. De rivier de Loire meandert meer dan 1000 kilometer door het gebied heen, omringd door de mooiste wijngaarden. De rivier ontspringt bij het Massif Central in de Ardèche en mondt uit in de Atlantische Oceaan bij Nantes.

Bij het dorpje Pouilly-sur-Loire begint het wijngebied de Loire officieel. De rivier stroomt hier met haar vele zijriviertjes verder door een gebied met glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en vruchtbare groene velden. Doordat het wijngebied zeer breed is, zijn er grote onderlinge verschillen in klimaat, bodemsamenstelling en druivenrassen. Aan de kust is de matigende invloed van de Atlantische Oceaan bijvoorbeeld groot, maar landinwaarts neemt die aanzienlijk af. In sommige delen bestaat de bodem uit oude kalkformaties, in andere weer uit tufsteen, graniet of leisteen. Deze factoren bepalen de keuze van druivenrassen en dus ook welke soort wijn er in elk deelgebied wordt gemaakt.

De Loire is opgedeeld in vier regio’s - van west naar oost zijn dat Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine en Centre, die ook weer zijn opgedeeld in een flink aantal appellaties. Helemaal in het oosten wordt van de kalkrijke bodem de beroemde Pouilly Fumé gemaakt van sauvignon blanc. Het woord fumé refereert mogelijk aan de ‘rokerige’ aroma’s die in de wijn kunnen voorkomen. Dit zou komen door de aanwezigheid van vuursteen (silex) in de bodem. Aan de andere kant van de rivier ligt op een grote heuvel het al even beroemde Sancerre. Hier groeit sauvignon blanc op kalkrijke kleibodems die aromatische witte wijnen geven met een mooie, minerale structuur. Van pinot noir wordt relatief weinig, maar uitstekende rosé en rode wijn gemaakt. Hetzelfde geldt voor Menetou-Salon, waar de wijnen vergelijkbaar zijn met die van Sancerre.

Stroomafwaarts regeert in Touraine nog steeds de sauvignon blanc, aangevuld met gamay en chenin blanc. Bekende appellaties zijn Vouvray en Montlouis. Hoe westelijker we komen, hoe warmer het wordt. Daardoor is de westelijke Touraine uitermate geschikt voor cabernet franc, in sommige gevallen aangevuld met cabernet sauvignon. We hebben het dan over Bourgueil, Chinon, Saumur-Champigny en Anjou Villages. Ook liggen in Anjou-Saumur de appellaties Quarts de Chaume, Bonnezeaux en Coteaux du Layon, waar van chenin blanc prachtige edelzoete wijnen worden gemaakt. En niet te vergeten de mousserende Saumur.

De regio Pays Nantais aan de kust van de Atlantische Oceaan is het gebied van de Muscadet, gemaakt van de melon de Bourgogne-druif. Muscadet-Sèvre et Maine is verreweg de grootste appellatie en van granieten bodem komen de mooiste wijnen. Doordat de rendementen lager zijn dan voorheen en de wijnen veelal sur lie rijpen, is de smaak rijk en krachtig. Het zijn gastronomische wijnen, gemaakt om alles wat uit de zee komt te begeleiden - en dat zijn echt niet alleen maar mosselen! Hoewel de meeste Muscadets jong gedronken worden, kunnen de beter gemaakte versies verrassend goed ouderen. Sindskort kent Muscadet een zevental cru’s, waaronder Clisson, Gorges en Le Pallet.